Hívjon minket: +361 7949818

EVA – a magyar adózás állatorvosi lova

EVA – a magyar adózás állatorvosi lova

2003-ban indult, jó gondolat volt. Végre egy adózási forma, ami igazán egyszerű. Nem kell se könyvelni, se számlákat gyűjteni. Persze van egy halom margó szélén jegyzett nyilvántartási feladat, ami azért aknásítja a zöld mezőt, de most nem ez a lényeg.

Nagy sikerre számítottak a törvény kiagyalói, és az is lett. Szerintem egy hibája volt már indulásnál is az adózásnak. Az ÁFA. Ha az nincs benne, vagy nem teszik bele, akkor nem csapja ki a biztosítékot a fél világban.

Mert mi is történt?

Az EVA-s vállalkozó kiállított egy számlát. Mondjuk 80.000 Ft + 20.000 Ft ÁFA, azaz 100.000 Ft bruttó értékben. Abban a pillanatban meg is fizetett 15.000 Ft-ot EVA adóként. Tiszta sor.

De mi történt a számlával ezután? Valaki lekönyvelte és visszaigényelt rögtön 20.000 Ft áfát…

Tehát… a költségvetés hozzájárult az egész ügylethez 5.000 Ft-tal. Zseniális. Ez a történelem legnagyobb marhasága. Kellett néhány év, mire rájöttek. Emelgették az EVA-t, és az egyenleg megfordult.

Ma már 37%-ra kúszott fel. Remélem, ez a hír igaz, mert 2011 november végén még csak a népszerű tudományos sajtóból  tudok erről tájékozódni, hiszen a törvényt leírva még nem láttam.

De mégis, most kell gondolkozni azon, hogy visszalépjünk-e vagy ne. Készítettem egy kalkulátort, ami segít a gondolkozásban. A kalkulátornál az egyszerűségre törekedtem, és nem a teljességre.

Lehetett volna cizellálni azzal például, hogy a társasági nyereségadó hatálya alatt a tag a személyes közreműködésének díját felveszi, és SZJA alatt is adózza. (Mert van az a verzió is, ugye, amikor nem veszi fel, csak a TB járulék megfizetése történik.)

Mi történik ilyenkor? Ha fel is veszi a bruttó díját és megfizeti a 16%-os SZJA-t, akkor a bruttó díj, az költség lesz, és csökkenti a társasági nyereségadó alapját. Így a végén kevesebb az osztalék alap is.

Ez olcsóbb megoldás.

Az EVA alatt erre nincs szükség, mert ott nincs költség. Tehát felesleges a bruttó közreműködési díjat költségelni, és SZJA alatt leadózni. Ha nagyon tudományosak, és precízek akarunk lenni, akkor az EVA esetében az SZJA összeggel csökkentsük a fizetendő adó összegét. Persze a kalkulátorban az ÁFA kalkuláció is csak egy átlagos vállalkozást tükröz, hisz csak a 27%-os kulccsal számoltam, és a költségeknél is csak ÁFÁ-s tételekkel kombináltam. De a teljes pontosság elérésénél fontosabb volt, hogy egy közel reális összemérést tudjunk végezni most gyorsan.

Hogyan használja a kalkulátort?

A bevétel kitöltése egyértelmű. Gondolja végig milyen béreket és járulékokat fog felvenni 2012-ben. Igaz, hogy az még idei számokkal dolgozik, de az összehasonlítást ez nem zavarja. A költségeknél csak hozzávetőleg érdemes összeadni azt, ami várható. Telefonszámla, iroda rezsi költségei, könyvelési díj és hasonlók. Ennek értékét ÁFA nélkül írja oda, ez fontos. És más dolga nincs is. A narancssárga mezőben két számot lát, ezek mutatják meg, mennyi lesz a vállalkozás adója a kétféle vállalkozási formában. Innen már, remélem, könnyű a döntés.

Tovább a kalkulátorra >>

Vélemény, hozzászólás?