Hívjon minket: +361 7949818

SZJA változások 2012 – nincs új a nap alatt még …. vagy itt a piros, hol a piros?

SZJA változások 2012 – nincs új a nap alatt még ….  vagy itt a piros, hol a piros?

Azt hiheti az ember, hogy sok módon lehet javítani az SZJA rendszerén. Nagy tévedés. Az egész egy dróton rángatott bábfigura már. Csak nevetni alig lehet rajta.

Hol behozzák az adójóváírást, hol elhagyják. Hol van családi kedvezmény, hol pedig mint fő ellenség kiűzik a törvényből. Néhány éve jött a szuperbruttó, tartotta a frontot picikét, de idén már leáldozóban van. 2013-tól megszűnik, élt 3 évet. Nyugodjon békében. Egy a lényeg, hogy többet fizetünk 2012-ben, és kevesebb a nettó.

A másik lényeg, hogy a nettóban pórul járó dolgozó bérének korrekcióját a munkáltatótól várják el. Szóval a csalán már megint a porondon van.

Akkor foglaljuk picit össze, hogy mi is változik (csak a lényegeseket emelem ki):

  • megszűnik az adójóváírás. Hogy mit jelent? A kicsi jövedelműeknél a levont adó nő. Valahol 202.000 Ft/hó bruttónál pont egyforma a 2011 évi levonással. A nagyobb jövedelműek jobban járnak.
  • az adójóváírás miatti veszteséget a szuperbruttó részbeni megszüntetésével érték el. Azaz 2.424.000 Ft-ig az adó csak 16 %, felette a bevételt meg kell növelni 27 %-kal, és azután kell fizetni a 16 %-t. Lefordítom magyarra: 2.424.000 Ft-ig az adó 16 %, felette pedig 20,32 %. Így érthetőbb. Fel nem foghatom, hogy miért egykulcsos ez a törvény?
  • megmarad a családi kedvezmény. Tehát 1 és 2 gyerekre 62.500/hó/gyerek, 3 vagy több gyerekre 206.250/hó/gyerek az adóalap kedvezmény
  • a számlát adó nem vállalkozó magánszemélytől ezután adóelőleget kell vonni. Ennek ellenkezője csak 1 évig bírta tartani a frontot. Most hátra arc, vissza az eredeti megoldáshoz.
  • a béren kívüli juttatások, ajándék és reprezentáció adózása változik (erről majd egy másik blogban külön írok).
  • a külföldi kiküldetés 30 %-a adómentes, de maximum napi 15 EUR. Ez évekig így volt, majd eltörölték, most ismét visszatért.
  • önálló tevékenységből származó jövedelemnél 10 % költségátalány ismét főszabály, de az előleg levonásnál maximum 50 % költséghányadról fogadhatunk el nyilatkozatot. Ez egy szakállas szabály (kb 20 évig így volt), csak 1 évig szegre akasztották, de most leporolták és ismét üdvözöljük körünkben.
  • ingóságok adózása (ez is megér egy külön fejezetet)
  • ingatlan adózása is változott.

Mindig az az érzésem, hogy az adózás egy útépítéshez hasonlít. Kiásnak egy gödröt, azt mondják rá, hogy útfelújítás. Majd betemetik 2 év múlva, és kijelentik, hogy nem vált be. Majd ugyanazt a gödröt ugyanott kiássák ismét, hogy 2 év múlva ismét kidobják a kísérletet a szemétre. Csoda, ha néha aknásított terepnek érezzük az egész országot?

A munkabérek emelését most a munkáltatóktól várják el. Beígértek kedvezményt is erre egy másik törvényben. De a minimálbér is majd 19 %-kal nőtt (78000 Ft-ról 93000 Ft-ra), a garantált bérminimum 15 %-kal több (94000 Ft helyett 108000 Ft). A bérek után fizetendő járulékok persze nem csökkentek.

A munkabérek kalkulálásához készült egy kalkulátor, érdemes használni. Ahogy mindig, most is kiszámoltuk a bérekre rakodó járulékokat (a bérköltséget).

Vélemény, hozzászólás?