Hívjon minket: +361 7949818

Bőség zavara az adózásban – most segítünk a döntésben

Bőség zavara az adózásban – most segítünk a döntésben

Közeleg a döntés ideje, ezért megpróbálom egy összehasonlító kalkulátorral segíteni ezt a nehéz szülést. Ha most rosszul döntünk, akkor jövőre több adót kell fizetnünk, ez pedig túl nagy ár.

Először is próbáljuk meg összefoglalni, hogy egy vállalkozás milyen adózási formák közül választhat.

  • A klasszikus, már megszokott társasági adó. Ennél a formánál a társasági adón kívül még iparűzési adó, SZOCHO, szakképzési hozzájárulás, EHO, ÁFA, SZJA, levont járulékok fordulnak elő. Nem sorolom fel a speciális, ágazathoz kötődő adókat, mert azok vannak és bármilyen formában adózunk, maradnak is.
  • kisvállalati adó mellett fizetendő még az iparűzési adó, az EHO, az ÁFA. Kimarad a SZOCHO és a szakképzési hozzájárulás.
  • kisadózók tételes adója már csak az iparűzési adó marad meg. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ha kisadózónak nem minősülőt foglalkoztatunk (munkaviszonyban dolgozó nem tagra gondoltam), akkor a tételes adó megfizetésével nem mentesülünk a  munkabéreket terhelő adótól.
  • EVA. Ezen kívül itt is marad az iparűzési adó, SZOCHO, levont járulékok és SZJA. Ami kimarad, az a szakképzési hozzájárulás.

Korábbi bejegyzéseinknél már elemeztem, hogy az adónemek közötti választási lehetőség nem egyformán minden vállalkozási formára vonatkozik.  Hogy ki milyen korlátba ütközik, azt a kalkulátor figyeli, a hibás választás okát a táblázat alatt meg lehet találni.

És akkor számoljunk!

Nem lesz olyan bonyolult, mint ahogy ez elsőre kinéz. Viszonylag sok adatot kell kitölteni, ami elsőre kicsit riasztó, de mégis fontos ezek kitöltése. A pontos eredmény csak így várható. Kalkulátorhoz kattintson ide:  tovább>>

Egy kis javaslat a számoláshoz: töltsük ki a 2011 év záró adataival a táblázatot. Ezután érdemes egy jó alapos főkönyvi egyeztetést csinálni az idei könyvelésben, és az októberi vagy novemberi állapottal kitölteni ismét az adatokat. Így már két évre látnánk rá, 2011-re és 2012-re. Ez már egy jó minta, jól modellezhető a változás. Talán könnyebb a döntés.

Ha Ön már ügyfelünk, akkor időben úgyis átbeszéljük a főkönyvi kivonat alapján a dolgot. És segítünk a döntésben. Ha még nem ügyfelünk, és gondja van a kalkulátor értelmezésével, vagy használatával, akkor bátran írjon. Ahogy időm engedi, azonnal válaszolok.

Vélemény, hozzászólás?