Hívjon minket: +361 7949818

Elvárt mértékű béremelés, kvíz játék modern változata

Elvárt mértékű béremelés, kvíz játék modern változata

2011-ben volt egy munkaszerződés, és egy bruttó bér. Az SZJA levonás százaléka ugyan nem változott, de az adójóváírás eltörlésének következtében az alacsonyabb jövedelműek rosszul jártak. Ezt még tovább rontotta a járulék 1 %-os emelkedése.

Azért, hogy a dolgozó ne háborogjon, hát hoztak gyorsan egy rendeletet, hogy milyen jövedelem határhoz milyen bruttó béremelést vár el a kormányzat. Ez nem teljesen tisztességes eljárás a cégekkel szemben, mert az adók miatt kieső nettó bérek pótlását tokkal vonóval ráterhelik a vállalkozásokra. A 2012-es év nem fog a rekordok könyvben a legjobb címke alá kerülni, így a már most nyomorgó cégeknek még több terhet kell felvállalniuk.

Mert hiába kap vissza valamennyit a cég a szociális hozzájárulási adóból a bérköltsége mindenképpen megemelkedik. Tehát ennek az egész „jó fej rendelet” a számláját ismét a cégekkel fizettetik ki.

Persze nem lehet ezt az elvárt béremelést kötelezően bevezetni. Marad a zsarolás. Ha valamelyik cég nem emeli a rendeletben elvárt mértékben az összes dolgozójának bérét, akkor nem jogosult a szociális hozzájárulási kedvezményt igénybe venni. Ez dolgozónként maximum 16.125 Ft, de ez csak a nagyon kis jövedelműeknél (75000 Ft/hó-ig) vonható le, e feletti bérek esetében a kedvezmény csökken. De ezzel még nincs vége a zsarolásnak. Ha a munkavállalók kétharmadánál nem növeli a munkáltató a béreket, akkor közbeszerzési pályázatban sem vehet részt. Puff neki.

Összeállítottam egy kalkulátort, ahol csak egy adatot kell beírni. A 2011-es munkabért. A rendelet átlagról beszél, ami persze kicsit bonyolultabb. Nem csak az alapbér számít bele, hanem a rendszeres bérek is. De a nagyon pontos részletekhez majd a bérszámfejtés alapján kalkulálunk közösen. De a kalkulátor így is szemléletesen fogja bemutatni, hogy mennyire kellene emelni a béreket, mennyivel több bérköltséget jelent ez a cégnek, és a béremelés következtében mennyi nettóval több marad emberünk zsebében. Csak a bosszantás kedvéért kiszámoltam azt is, hogy mennyivel változik az állam felé befizetendő adó összege. A nagyon kicsi jövedelműek esetében még jobban is járunk. Na ez is egy csoda.

Tanulságként szeretném kiemelni, hogy az állami támogatások, közbeszerzési lehetőségek elvesztése miatt gondolkozni kell az emeléseken. A kalkulátor segít ebben, de ha ez kevés, akkor beszéljünk róla személyesen.

 

Vélemény, hozzászólás?