Hívjon minket: +361 7949818

Bekerült az adócsalás a Btk-ba!

Bekerült az adócsalás a Btk-ba!

Nem hiába leleményes hírében áll a magyar. Ez sajnos az adófizetés világában is jól megmutatkozik. Igen káros az a hozzáállás, hogy virtus számba megy az adó elkerülése, nevezzük nevén: adócsalás. Ez tőlünk nyugatabbra igen komoly szitokszó, ezzel szemben itthon néhányan még büszkék is rá. Remélhetőleg ez a szemlélet előbb-utóbb majd változik, mert ha többen adózunk, akkor talán egyszer kevesebb is lesz a mérték. Ennek a folyamatnak adott némi lökést az idei Btk változás.

Költségvetési csalás néven látott napvilágot az új fejezet. Röviden a lényeges elemek:

  • Mit is jelent az adózás során a megtévesztő magatartás? Ha átverjük a NAV-ot, vagy csak lényeges információt elhallgatunk. Ez már kimeríti a törvény által használt „tévedésbe ejt, tévedésben tart, vagy a valós tényt elhallgat” fogalomkört. Így nem túl ésszerű a bizonylatok és adatok meghamisítása, mert ha ezzel kevesebb adót fizetünk, vagy netán valami támogatást igénylünk, akkor már akár 3 év szabadságvesztést is kaphatunk.
  • Szintén gond a kedvezmények jogtalan igénybevétele.
  • De ide tartozik még a pályázati pénzek nem a célnak megfelelő felhasználása is. Ha a pályázati pénzünket például termelő eszköz beruházásra nyertük, akkor nem lehet azt áruvásárlásra elkölteni.

A büntetési tétel súlyos. Kezdésnek 3 év nem kevés. De ha üzletszerűen, netán bűnszövetségben, akkor 5 vagy akár több is lehet.

Korábban volt a Btk-ban a társadalombiztosításokkal kapcsolatos csalás, de ezt most jó alaposan kibővítették.

Figyelem, fontos!

Az ügyvezetők, cégvezetők felelőssége még jobban megnőtt, mert ha ellenőrzési kötelezettségüket elmulasztva nem akadályozzák meg a csalást saját cégüknél, akkor 5 évig terjedő szabadságvesztés fenyegetése alatt élhetik napjaikat, még akkor is, ha nem ők követték el a csalást. Az ő bűnük csak az, hogy az ellenőrzési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Így azt a megszokott életképet most elfelejthetjük, hogy egy-egy stiklinél valahogy mindig egy teljesen ártatlan titkárnőt hurcolnak meg. A főnök meg megússza.

Vélemény, hozzászólás?