Hívjon minket: +361 7949818

Gépkocsi költségek – II. (ha a kocsi a cég tulajdona)

Gépkocsi költségek – II. (ha a kocsi a cég tulajdona)

Kicsit járjuk körül azt a helyzetet, ha a gépkocsi a cég tulajdona, vagy a cég csak üzembentartó. Kezdjük azzal, hogy mi is a kettő közötti különbség.

Ha a gépkocsi a cég tulajdona, akkor a tárgyi eszközök között szerepel a nyilvántartásban. A forgalmi a cég nevére szól. Nem fontos, hogy a kocsin van-e, volt-e hitel, vagy pénzügyi lízing szerződéssel került a cég birtokába. Egy a fontos, kié a tulajdonjog.

Ha csak üzembentartó, akkor nem tulajdona a gépkocsi, tehát a tárgyi eszközök között hiába is keresnénk. Ilyen a tartósan bérelt autó, a nyílt vagy zárt végű pénzügyi vagy opciós lízingbe vett gépkocsi, a külföldi tulajdonban lévő gépkocsik (pl. a szlovák rendszámúak). Ilyen esetben a cég nem tulajdonos, csak üzembentartó, és ebben a minőségben elszámol költségeket a gépkocsira.

Vegyük számba, milyen kiadások és költségek merülnek fel a gépkocsira?

  • Kiadás: vételár, regisztrációs adó, üzembe helyezés költségei, illetékek  (beszerzési érték).

Ezután a költségek:

  • az értékcsökkenési leírás, ami a beszerzési érték alapján több éven keresztül jelenik meg a költségek között
  • a hitelezett megoldásban a kamatok, stb.
  • vagy ha bérelt a kocsi, akkor a bérleti díj
  • kötelező biztosítás, esetleg casco
  • súlyadó
  • cégautóadó (csak a személygépkocsik esetén), tehergépkocsira nem kell fizetni
  • üzemanyag költségek
  • szerviz és egyéb anyagok
  • parkolás, matrica és egyéb hasonló díjak.

Egy fontos van, minden költségről kell számla, az adókat kivetés illetve bevallás alapján kell könyvelni. Az nem megoldás, hogy van egy céges kocsi, és nincs hozzá semmilyen számla.

A költségek közül a cégautóadót szeretném kicsit kiemelni:

Először az adó célját: A céges kocsikat mindig használják a munkatársak magán célra is. Ezzel térítés nélkül, amolyan adómentes természetbeni juttatásban részesülnek. Hogy ne legyen ez a helyzet teljesen adómentes, hát erre fizetjük a cégautóadót.

A személygépkocsi után a tulajdonosnak (cégnek) meg kell fizetni a cégautóadót. Az összeget a motor mérete és a környezetvédelmi osztályba sorolás határozza meg. A táblázatot itt megtalálja. Ezen kívül a lízingelt személygépkocsi  után is kell adózni még akkor is, ha nem a cég a tulajdonos.  Speciális eset az, amikor külföldi rendszámú gépkocsira számol el a cég költséget (jellemzően szlovák rendszámú autók). Miért speciális? Mert nem tulajdon, de mégsem lehet megúszni a cégautóadót.

A cégautóadót negyedévente kell a NAV-nak bevallani és megfizetni. Minden negyedévet követő hónap 20-án.

A cégautóadóból levonható a súlyadó, feltéve, ha határidőben hiánytalanul megfizették. A súlyadó fizetési kötelezettség március 15-én illetve szeptember 15-én van. Tehát az első cégautóadó fizetési napon (április 20-n) már tudnunk kell, hogy a súlyadó rendben volt-e. Ha igen, nincs akadálya a levonásnak. Ha nem, akkor a cégautóadót teljes összegben kell megfizetni. Megjegyzem, hogy csak akkor élhetünk a levonás jogával, ha mindkét adónem megfizetésére mi voltunk kötelezve. Az üzembentartói jog körül előfordul, hogy az egyik fél fizeti a súlyadó, a másik a cégautóadót. Ilyen esetben nincs lehetőség a levonásra.

Mikortól kell fizetni? A tulajdonba kerülés, vagy a költségelszámolás napját követő hónap 1-től.

Meddig kell fizetni? A tulajdonból való kikerülés (bármilyen jogcímen), illetve az utolsó költségelszámolás hónapjának utolsó napjáig.

Adminisztráció:

  • személygépkocsi esetében NEM kell útnyilvántartást vezetni
  • tehergépkocsi esetében kötelező a menetlevél
  • az értékcsökkenésről és az értéknövelő beruházásokról egyedi nyilvántartás kell vezetni (tárgyi eszköz nyilvántartás)

ÁFA

A személygépkocsi esetén minden ÁFA levonás tilos. Se a beszerzésnél a gépkocsi árában lévő ÁFA, se a kapcsolódó termékeknél (üzemanyag, kenőanyag, alkatrészek) és szolgáltatásoknál (parkolás, matrica, szerviz költségek) erre nincs lehetőség. Ha viszont az ilyen ÁFA levonási tilalom alá esett gépkocsit később eladja a cég, akkor nem kell felszámítania ÁFÁ-t, hisz ő maga sem vonhatott le a gépkocsi megvásárlásakor kapott ÁFÁ-s számlájából ÁFÁ-t.

Nem vonatkozik az adómentes értékesítés arra az esetre, ha a beszerzésnél nem volt ÁFA felszámítva. Például magánszemélytől vette a cég. Ilyen esetben a használt kocsi értékesítése ÁFÁ-val történik.

Természetesen a kereskedő levonhatja az ÁFÁ-t, de az ő esetükben ez nem eszköz, hanem áru.

A tehergépkocsira vonatkozó ÁFA levonható, ha más, ettől független kizáró körülmény nincs.

Sláger téma lett az, hogy a tartós személygépkocsi bérlés esetén le lehet vonni az áfát. Erről a következő fejezetben olvashat!

8 hozzászólás
  1. Annyi kiegészítéssel élnék, hogy NAV szerint valóban nem kell útnyilvántartást vezetni céges személyautókra, de megvan a könyvelők egy széles köre akik szerint ennek ellenére kell, mert a költségeket így lehet támadhatatlanul bizonyítani.

    • Ezzel egyetértek én is. Bár fontosabb a NAV elvárásának megfelelni, mint a könyvelőnek. A NAV viszont nem kér útnyilvántartást.
      Üdvözlettel: Soltész Nóra

  2. Szeretném megkérdezni, hogy EVA-s cégnél hogyan működik az áfa gépkocsi beszerzésénél, illetve eladásánál…
    Köszönettel,

    • Kedves Tamás!
      Feltételezem, hogy személygépkocsiról van szó. Mert ennek ÁFA tartalmát sem az EVA-s, sem más adózási formában működő vállalkozás nem vonhatja le. (Áfa tv. 124. § (1) d/ pont). Ha viszont az értékesítést megelőzően ennek a paragrafusnak az okán nem volt levonási joga a vállalkozásnak, akkor az eladásnál sem kell áfát felszámítani.
      Üdvözlettel
      Soltész Nóra

  3. Annyit szeretnék megtudakolni, hogy van egy 3,5t teherautóm, ami a saját nevemen van, viszont a családi vállalkozásba elég sűrűn használjuk. Szeretném, hogy a cég legyen az üzembentartó. Milyen költségekkel kell számolni az új kötelező bizt. és új forgalmi engedélyen felül?

    Üdvözlettel: Böhm Dániel

    • Kedves Dániel!
      Nem tudom a választ. Nem értek a teherautók üzemeltetéséhez.
      Üdvözlettel
      Soltész Nóra

  4. Kedves Nóra!

    Ha a cégemre például Németországban veszem meg a céges személyautómat, akkor azt ott nettó áron tudom megvásárolni, tehát az ÁFA-t csak akkor kell megfizetnem utána ha pl. 2-3 év múlva eladom?

    Üdv

    Gábor

    • Kedves Gábor!
      Feltételezem, hogy a céges kocsit itthon akarja használni. Akkor magyar rendszám kell, regisztrációs adót és az áfát, vámot ki kell fizetni. Ha magyar a cége, ahol használni fogja, cégautóadót, súlyadót is fizetni kell. Természetesen az áfát nem vonhatja le. De cserébe 2-3 év múlva az eladásnál nem is kell felszámítania.
      Egy biztos, hogy külföldi rendszámmal tartósan nem üzemelhet itthon gépkocsi. A “szlovák rendszám” trükk kapuját évekkel ezelőtt becsukta a jogszabály.
      Üdvözlettel:
      Soltész Nóra

Vélemény, hozzászólás?