Hívjon minket: +361 7949818

Horror az irodában

Horror az irodában

Mindig döbbenettel tölt el, hogy vannak trükkös vállalkozások, akik olyan hihetetlen ötletességgel tudják a gyanútlan ügyfelet megkopasztani, vagy ragadozó madárként lecsapni. Azt gondoltam, hogy ennyi évvel a hátam mögött, már nincs új a nap alatt. Tévedtem.

Egy könyvvizsgáló és adótanácsadó, aki nagyon régen vizsgálja már munkánkat hozzám irányított egy ügyfelet, aki éppen a Kft alapítás harcait készült megvívni a fáradhatatlan hatóságokkal. Az előrelátó és gondos ügyvezető még az alapítás előtt felkeresett. Mindent apróra átbeszéltünk. Ezt mindig nagyon szeretem és díjazom is, mert annyi bosszantó hiba elkerülhető azzal, ha előtte jól átbeszéljük. Ez nálunk ráadásul még ingyenes is.

Aztán a hetek teltek, múltak. Néha egy-egy telefon, én mit sem sejtve vártam azt a pillanatot, hogy a cég a kezdés miatt felkeressen.

Ez is eljött. Meghatalmazás, szerződés, részletek tisztázása, ahogy ilyenkor ez szokásos. Mást se hallok ezen közben, mint az ügyvéd által elkövetett apró bosszantó dolgok. Hibának sem mondanám, bár a félretájékoztatás és az ebből eredő kifejezetten rossz döntés azért egy ügyvédi praxisban nálam hiba. Az én olvasatomban súlyos is. Lassan jövök rá, hogy ez a bölcs ügyvéd fütyült a tájékoztatásra. Nem baj, soha nincs javíthatatlan helyzet.

Gyanútlanul megkérdezem, hogy mennyi volt az ügyvédi költség? Jön is csípőből a válasz, hogy 3 millió forint. Ha egy füstbombát dobtak volna az ölembe, akkor sem lepődtem volna meg ennyire. Mi a fenéből jön ki ennyi díj? Hát 60.000 Ft-os óradíjból.

De számoljunk csak? Az legalább 50 óra. Mondjuk, el se hiszem, hogy ennyit dolgozott, de 50 óra tiszta munkaidőbe még az is belefért volna, ha az ügyvéd kézzel előbb rovás írással írja meg a szerződést. Egy hét normál munkaideje 40 óra! Nevetséges, hogy közel másfél hetet erre a munkára fordított az ügyvéd. A számla tartalmaz persze olyan tételeket is, hogy az ügyvezető az eljárás közben egy rövid telefont merészelt megereszteni, és a beszélgetés ideje is benne volt az elszámolásban. Persze az is lehet, hogy ez az EGY-ÜGYŰ ügyvéd.

Rögtön kvíz játékot hirdettem az lányoknál, Ili kolléganőm járt a fél milliós tippjével a legközelebb, de csak azért, mert nagyot akart mondani. A többi lány a szokásos 50-150 eFt-os ügyvédi díjak duplájával tippelt.

Eszembe jut, hogy a külföldi követségeken ki voltak akasztva azok az éttermek címmel, névvel, akik az 1 milliós feketekávé számlákkal rongálták az ország hírnevét. Kíváncsi lennék, hogy vajon ennek az ügyvédnek a neve előbb-utóbb felkerül-e a külföldi követség hirdető táblájára? Mert szerintem oda való. Az ilyen pofátlanság miatt mindig szégyellem magam. Hiába, szemesnek áll a világ. Én meg az első konzultációért nem számolok fel díjat. Bár a többiért sem szoktam, de nem baj. Én így jobban érzem azért magam.

Ezt a történetet, bár súrolja a titoktartásunkat, az ügyvezető engedélyével tettem közzé.

Vélemény, hozzászólás?