Hívjon minket: +361 7949818

Ismét becsöngettek

Ismét becsöngettek

Kezdődik az iskola. Ebben a családokat megterhelő időszakban segítséget jelent, ha a cégek iskolakezdési támogatást adnak a munkatársaiknak. Ebből a támogatásból a szülők tankönyvet, taneszközöket, és ruházati termékeket vásárolhatnak.

Azoknak a dolgozóknak és társaságok személyesen közreműködő tagjainak adható ez a juttatás, akik közoktatásban tanuló gyermeket nevelnek és jogosultak a családi pótlékra. Fontos változás, hogy azonos időben mindkét szülő igénybe veheti a juttatást.

A támogatás mértéke a csillagos ég, de a kedvezményes adósáv mellett csak 27.900 Ft/gyermek adható. Ne gondoljuk, hogy ez adómentes juttatás. Az adó összesen 30,94 %-os befizetést jelent. Tehát a 27.900 Ft után 8.632 Ft-tal gazdagodik a költségvetés. Ha többet ad a munkáltató, akkor a 27.900 Ft-t meghaladó rész után az adó mértéke 51,17 %.

Fontos, hogy ez csak az iskolakezdés időszakában adható. A iskola kezdés első napját megelőző és utána 60 napig. Tehát egy szeptember 3-i kezdés esetében november 1-ig adható.

Kétféle módon számolható el a támogatás:

  1. Adható utalványban, mely beváltható elég sok helyen, áruházakban és írószer boltokban is. Ezek az utalványok megvásárolhatók például az ebédjegy forgalmazó cégeknél. Ez itt nem a reklám helye. Hátránya ennek a formának, hogy jutalékot kell fizetni az utalvány forgalmazónak. Ez egy plusz költség, ami az adón felül jelentkezik.
  2. A legegyszerűbb módja a juttatás elszámolásának, ha a dolgozó a cégének nevére szóló számlát mutat be, amit a cég kifizet. Természetesen az cég az ÁFÁ-t nem vonhatja le. Azt szoktam javasolni, hogy a számlára kerüljön rá a gyermek neve. Ez jól jöhet egy későbbi adóvizsgálat során. Nem probléma az sem, ha a számla értéke magasabb, mint a támogatás összege. A kifizetett támogatás után kell adózni, nem pedig a számla értéke után.

Mindenképpen gazdaságosabb ez a juttatási forma, mintha 27.900 Ft nettó munkabért fizetnénk ki, mert ennek a nettónak a bruttó bére 42.600 Ft lenne, ami után a járulékot is meg kell fizetni. Ez összesen 54.741 Ft költséget jelentene. Helyette ezzel a támogatással csak 27.900+8.632 Ft (azaz 36.532 Ft) költségünk keletkezik.

Vélemény, hozzászólás?