Hívjon minket: +361 7949818

Járulékok az EVA világában

Járulékok az EVA világában

Sok változás nincs, de megpróbálom rendszerezni a járulékokat az EVA világában. Annyi kanyar van az EVA alatt adózó vállalkozók járuléka körül, hogy lassan a fától nem látjuk az erdőt. A jól érthetőség kedvéért három fő csoportba szedem a vállalkozásokat. Ebben mindenki meg tudja találni a saját ajándék csomagját.

Egyéni vállalkozó

  • Főállású: Ide azok a vállalkozók tartoznak, akiknek nincs munkaviszonyuk és nem nyugdíjasok. Esetükben, ha kell, ha nem, az EVA-s vállalkozás fogja a járulékot megfizetni.

Az adót a kifizetett bruttó után kell megfizetni, de ez nem lehet kevesebb normál esetben 93.000 Ft-nál, a legalább középfokú végzettséget igénylő tevékenységnél 108.000 Ft-nál.

A SZOCHO a bruttó 27 %-a, de ez az alap nem lehet kevesebb 104.625 Ft-nál, középfokú végzettségnél: 121.500 Ft-nál.

A levont nyugdíjjárulék a bruttó 10 %-a. Itt nincs semmi extra feltétel. Az egészségbiztosítási járulék a bruttó 8,5 %-a, de ez az alap nem lehet kevesebb 139.500 Ft-nál, középfok végzettségnél 162.000 Ft-nál.

Szakképzési hozzájárulást az egyéni vállalkozó nem fizet saját maga után.

  • Másodállású: Azaz heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozó.

Az EVA alapjának 4 %-a után fizeti meg a vállalkozó az adókat. Tehát a 27 % SZOCHO-t, 10 % nyugdíjjárulékot és 7 % egészségbiztosítási járulékot.

Szakképzési hozzájárulást az egyéni vállalkozó itt sem fizet saját maga után.

Társas vállalkozó

Ebbe a csoportba tartoznak a cég tagjai, tulajdonosai, akik a cég működésében közreműködnek.

  • Főállású: Ez a csoport járulék fizetése megegyezik az egyéni vállalkozás főállású járulékával, csak ők szakképzési járulékot is fizetnek saját maguk után.
  • Másodállású: Azaz heti 36 órát elérő munkaviszony mellett vállalkozó. Ha ők kivennének járulékköteles bért a vállalkozásukból, akkor kötözni való bolondok lennének. Mert ebben az esetben meg kell fizetniük 27 % SZOCHO-t és 17 % levont járulékot is, meg SZJA-t is. Kényszer nincs, tehát a kivétel teljesen felesleges. Osztalékként vegyék fel a pénzüket, az adómentes.

Nyugdíjas vállalkozók

Egy dolgot kell gyorsan tisztázni. Az nyugdíjas csak, aki az életkorával elérte a nyugdíjkorhatárt, illetve azok a nők, akik a 40 éves szolgálati idővel elmentek nyugdíjba. Hiába ment el valaki korábban előrehozott, korengedményes, vagy szolgálati nyugdíjba, 2012-től ők nem nyugdíjasok a TB törvény értelmében. Tehát ők ebben az esetben főállásúnak fognak számítani. Hogy egyértelmű legyen a lista, hogy pontosan ki nyugdíjas:

1951-ben született         62 évesen mennek nyugdíjba.

1952-ban született         62 év és 183 nap betöltését követően

1953-ban született         63 évesen

1954-ben született         63 év és 183 nap betöltését követően

1955-ben született         64 évesen

1956-ban született         64 év és 183 nap betöltését követően

1957-ben született         65 év. És ez a jelenleg érvényes legnagyobb kor.

A nyugdíjas társas vállalkozó és egyéni vállalkozó havonta 6.390,- Ft egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet. A 10 %-os nyugdíjjárulék alapja az EVA alap 10 %-a. Más adó nem terheli.

Lassan a TB törvény olyan lesz mint egy rossz karácsonyfa. Ahány variáció a biztosítotti jogviszonyban, annyi játék az adóalappal. Az ember balga módon azt hiszi, hogy az adó lineáris. Tehát egy kulcs van és passz. Ehhez képest hol ez, hol az nem ugyanolyan adóalapból indul ki. De az adókulcs tényleg egyforma. Nagy porhintés az egész. Akárcsak az SZJA esetében. Ott is egy kulcs van, csak eltérő a levonás különböző jövedelmi tartományban. Nem tudom, hogy miért nem meri bevállalni a kormány, hogy a TB járulék és az SZJA is több adókulcs szerint működik?

Vélemény, hozzászólás?