Hívjon minket: +361 7949818

KIVA (kisvállalati adó) – hogyan tovább?

KIVA (kisvállalati adó) – hogyan tovább?

Most megpróbálom a KIVA apró részleteit körbejárni, hogy a döntés úgy szülessen meg, hogy ezt később ne bánja meg senki. Az a vállalkozás, akinek az élete kiszámíthatatlan, az bizony jól gondolja meg, erre még kitérek. De olyan cégek, akik egy jól tervezhető szerződéskörrel és költségekkel rendelkeznek, esetükben a kalkulátor már megmutatta az adófizetési különbségeket. Nem írom le ismét, hogy ki választhatja ezt az adónemet és mennyi is az adó, ezt már egy másik blog bejegyzésben jó alaposan körbejártam.

Ez az adózási forma először 2013 január 1-től választható. De hogyan?

A legfontosabb, hogy csak év elejétől indulhat a dolog. Az idén már működő cégek 2013. január 1-től áttérhetnek. Aki jövőre alakul, az majd kivárja sorát és 2014. január 1-től csaphat a lovak köz.

A másik fontos, hogy a NAV felé egy ‘T203KV jelű nyomtatványt kell elektronikusan beküldeni 2012. december 1-20 között. A határidő jogvesztő és kimentést nem fogad el a NAV. Tehát kerek 20 nap áll rendelkezésre, nem több. A KATA-nál 31 nap gondolkozási időt kaptunk. Ha valaki mégis meggondolja magát, akkor ezt a nyilatkozatát visszavonhatja még január 15-ig. Kizáró ok a választásnál, ha a cég 1 millió forintot meghaladó tartozással rendelkezik. Ez elég furcsa új szabály, mert az EVA-nál eleve tartozás mentesnek kellett lenni. De hígul az élet.

Mi történik azután, hogy bejelentkeztünk a KIVA-ba?

Valójában nem változik semmi. Ugyanúgy kell könyvelni továbbra is, a számviteli törvényt teljes mértékben betartva. Egy lényeges különbség van csak, hogy eddig a számvitel alapján kialakult eredmény után adóztunk, most pedig az adóalap más. Erről már korábban írtam. Ezen kívül a KIVA kivált néhány adónemet, amitől jelentősen kedvező ez az egész adózási forma.

Osztalék

Az osztalék felvétele (korlátai és lehetőségei) mind a megszokott módon zajlik tovább a számviteli törvény hatálya szerint. Az adózása sem változik.

EVA-s voltam, KIVA-s leszek

Ennek persze semmi akadálya nincs, az EVA alóli kijelentkezés mellett simán be kell jelentkezni. Még erre vonatkozó nyomtatványt nem tett közzé a NAV. Ennek is a határideje 2012. december 1-20 között kellene lennie. Az EVA bevételi nyilvántartást választó vállalkozások 2012. december 31-i fordulónappal elkészített vagyonleltárral és vagyonmérleggel fognak visszatérni, hisz nekik nem volt beszámolójuk, de a KIVA választás esetén erre szükségük lesz.

Talán kicsit tisztít is az adózási morálon ez a két új törvény. Vagy legalábbis remélni lehet. A kevesebb adó mellett nem éri meg lebukni, és talán nem éri meg mindenféle hajánál fogva előrángatott költségekkel csökkenteni az adóalapot. Utólag nehéz is ez a csökkentés, hisz ha pénzügyileg nem volt rendezve az a költség, akkor nem megyünk vele semmire.

Vélemény, hozzászólás?