Hívjon minket: +361 7949818

Közeleg az SZJA bevallási határidő

Közeleg az SZJA bevallási határidő

Ahogy a korábbi években, úgy idén is május 21-én kell a 2011 évi SZJA köteles jövedelmeket bevallani. A bevallás rendje mit sem változott, de azért álljon itt egy kis felsorolás:

  • Önadózás: ennek a határideje lesz most május 21-én. Az APEH nyomtatvány száma: 1153. A www.apeh.hu oldalról letölthető ÁNYK AbevJava nyomtatvány kitöltő program, és külön letölthető a 1153 számú nyomtatvány is. E kettőt telepíteni kell (előbb az ÁNYK-t aztán a 1153-t), ezzel beküldhető akár elektronikusan is a bevallásunk. Amennyiben nincs ügyfélkapus regisztráció, akkor ki is lehet nyomtatni és aláírva postán beküldhető. Fontos, hogy május 21-én történjen meg a postai feladás és az esetleges adóhiány utalása is.
  • Munkáltatói adózás: ha Ön nyilatkozott a munkáltatója felé (és ezt a munkáltató el is fogadta), akkor nincs egyéb dolga. A munkáltató fogja a bevallást elkészíteni és benyújtani. Az esetleges adó túlfizetést vagy hiányt a munkabérrel kell rendezni. Ki kell emelni, hogy erről Önnek legkésőbb január 15-ig kellett nyilatkoznia a munkáltató felé. Ha úgy gondolja, hogy a munkáltató intéz mindent, jó ezt előre tisztázni és ellenőrizni. Ne feledje, hogy a bevallás elmulasztása az Ön felelőssége. A munkáltatónak nincs minden esetben joga a bevallás elkészítésére. Például ha Önnek 10.000 Ft-t meghaladó az adóhiánya, akkor a munkáltatója januárban visszautasította a nyilatkozatát. Járjon utána, amíg nem késő.
  • NAV által határozatban adózás: ennek a nyilatkozatnak az ideje februárban volt, tehát most már bőven késő. De célszerű ezt is nyomon követni, hogy rendben megérkezett-e a NAV határozat.

Mókás esetek előfordulnak, “na ezt jól kifogtuk”!

Egy APEH előadáson az előadó mesélte, hogy vannak nem kevesen adózók, akik lelkesen nyilatkoznak a munkáltatójuk felé, aki természetesen el is végzi a feladatot májusban. De az ördög nem alszik, ez a lelkes adózói kör a NAV felé is nyilatkozik februárban, aki szintén határozatot is hoz. Biztos ami biztos! No de három a magyar igazság, május 20-án még önadózóként bevallást is beküldenek. A NAV meg nem győz levelezni, hogy két felesleges bevallást kilőjön.

Persze van eset, hogy mindhárom bevallás tartalmilag eltér. Ezzel a saját gyakorlatomban is találkozom évről évre. De ne feledje, minden esetben az Öné a felelősség. Hisz ha rosszul nyilatkozik a munkáltató vagy a NAV felé, és ezért ezek a bevallások tartalmilag hibásak lesznek, a nyilatkozat miatt az Öné a felelősség. A munkáltató nem tudhatja, hogy Ön például eladott egy ingatlant és ezért automatikusan CSAK önadózó lehetne. Ha ezért adóhiánya keletkezik, a munkáltatója vétlenül keveredett a dologba.

Tanulság!

Egyszer kell bevallást beadni, teljesen mindegy, hogy melyik módon, de egy elég.

F O N T O S !

Cégünk több mint 1000 ember számfejtését végzi évente. Az önadózó SZJA bevallásokat nem készítjük el automatikusan. Ha Ön megbízónk és kéri a segítségünket, akkor jelezze ezt a határidő előtt időben!

Vélemény, hozzászólás?