Hívjon minket: +361 7949818

Meglepetések az SZJA bevallás kitöltésénél

Meglepetések az SZJA bevallás kitöltésénél

A jobb létre szenderült adójóváírás évről évre rengeteg galibát okozott. Bevallom, én örülök annak, hogy ez a galiba forrás végre megszűnt. Annak kevésbé örülök, hogy több az adóterhelés ezért.

Egy kis alapismeret:

Akinek bérjövedelme volt, annak járt adójóváírás. Pontosabban azokra a hónapokra, amikor jogviszonya élt. Az adójóváírásnak volt egy alsó határa (2.750.000 Ft/éves szuperbruttóval növelt jövedelem), amikor a teljes adójóváírásra jogosult volt. Ez maximum havi 12.100 Ft/hó volt. Persze volt egy felső határa is (3.960.000 Ft/év szintén szuperbruttóval növelt jövedelem), ami felett már nem járt semmi. A kettő között szép lassan elfogyott. A munkáltatótól kapott igazoláson szerepel a hónapok száma, és az érvényesített összeg is. Ezzel együtt a NAV által forgalmazott program (ÁNYK) és a hozzá tartozó 1153 nyomtatvány használatát javaslom, mert pontosan számol, és a kézi számolgatás bonyolult. A programról már korábban írtam részletesen is.

A nagy bonyodalom és a váratlan adóhiány azoknál a helyzeteknél állt elő, ahol elérték az alsó határt, sőt netán jól bele is mentek a sáv közepébe. És az adójóváírás kérésének nyilatkozatát időben nem vonta vissza a magánszemély.  És ez persze mindig az év vége környékén történt. Hogy a meglepetés minél durvább legyen.

Az adóelőleg levonási szabályok pedig gonosz módon voltak megalkotva. Ezért sajnos számtalan olyan bevallással találkoztam, ahol kisebb-nagyobb hiányt kellett bevallani, és nem a számfejtő programok hibájából.

Fontos tudni!

A 100.000 Ft-t el nem érő adóhiányra lehet kérni a bevallásban kamatmentes részletfizetést.  Maximum 4 havi részlet kérhető.

Mit is jelent ez?

Van, mondjuk 80.000 Ft adóhiánya az embernek. Bejelölöm, hogy 4 havi részletben fogom megfizetni. Ebben az esetben 4*20.000 Ft-t kell utalni

  • május 21-én
  • június 20-án
  • július 20-án és az utolsót
  • augusztus 21-én.

Az SZJA pénzforgalmi számlaszáma: NAV 10032000-06056353. Ne felejtsük el, hogy a közleménybe az adóazonosító számunkat fel kell írni.

A NAV olyan, mint egy ügyes bűvész. Így-vagy úgy, de kivarázsolja zsebünkből a pénzt. A részletfizetéssel legalább nehezítjük a dolgot. Éljünk vele.

Vélemény, hozzászólás?