Hívjon minket: +361 7949818

Nyugdíjas éveink fényévnyi távolban

Nyugdíjas éveink fényévnyi távolban

A nyugdíj törvény egy jó játékszer a mindenkori politika kezében. Így van ez már 20 éve. De most ne a múlttal foglalkozzunk. A nagy kérdés, hogy mikor megyünk nyugdíjba?

Ez a szabály most 2012-ben érvényes. De biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezendő években nem fogok unatkozni, mert ezt a blog bejegyzést mindig írhatom újra.

Öregségi nyugdíj

Egy a feladat, hogy érjük meg a 65 évet. Mert a normál földi halandó 65 évesen fog nyugdíjba menni.

Van néhány kivételezett évjárat:

  • 1951-ben született         62 évesen mennek nyugdíjba.
  • 1952-ban született         62 év és 183 nap betöltését követően
  • 1953-ban született         63 évesen
  • 1954-ben született         63 év és 183 nap betöltését követően
  • 1955-ben született         64 évesen
  • 1956-ban született         64 év és 183 nap betöltését követően
  • 1957-ben született         65 év.

20 év szolgálati idő után már teljes nyugdíj jár. 15 év után csak résznyugdíjra lehet számítani. De ne gondoljuk, hogy ez olyan sok pénz, hogy az elköltése gondot fog okozni.

Nők kedvezményes nyugdíja

Azok a nők, akik legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkeznek, koruktól függetlenül is jogosultak a nyugdíjra. Nem kell elérniük a 65 éves kort. Na ez a demó verzió! Mert nem egyformán mérik a normál öregségi nyugdíj szolgálati idejét, meg ennek a 40 éves nyugdíj formációnak az idejét. Ápolási időszak például kiesik. De ezzel együtt a ma 50 éves korosztályból szép számmal fogják tudni igénybe venni ezt a lehetőséget. Mert a 70-80-as években nem volt jellemző, hogy nem dolgozott valaki.

Mi van ma? Érettségi, főiskola vagy egyetem az első, majd a második. Mert az egy néha kevés. Minek is elsietni a boldog diákéveket? Aztán néhány év külföldi tekergés, nyelvtanulás, egy picit még a mama hotelban lógás… szóval futnak az évek. Aztán persze kiderül, hogy nem is olyan könnyű állást találni. Ezzel is kicsit telik az idő. Mire egy ifjú elhatározásra jut, hogy végre munkába kéne állni és talál is, közel jár a 30 éves korhoz.  Ha innen indul a 40 év, akkor már előbb eléri a 65 évet.

Szóval ez az intézmény előbb-utóbb kihal, vagy ismét kitolják a határidőt. 67-re, 70-re, netán 80-ra.

Balett művészeti életjáradék

Annak jár, aki magyarországi társulatoknál főfoglalkozásszerűen 25 évet legalább táncolt, és még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt. Nem egy népes tábor ez a kör, a feltételekről ezért többet nem is írnék.

Szolgálati nyugdíj, művész nyugdíj és hasonlók, előrehozott öregségi nyugdíj

Egyszerűen és röviden: megszűnt. Aki korábban jogosult volt ilyen ellátásra, az most korhatár előtti ellátásban részesül, de új igény nem adható már be. Erről már írtam, nem ismétlem magam.

Ha végignéz az ember az elmúlt 20 év történésein, egy tanulságot le kell vonni. Öngondoskodás! Nem elég a szolgálati időt gyűjteni, és nyugdíjas korunkban a postást várni. Mert a postás egyre később fog jönni, és egyre könnyebb lesz a táskája. Hanem az aktív időben kell gondolni arra, hogy lesznek szűk esztendők. Számtalan megtakarítási forma van, és nem egy mellett kell leállni. Portfólióban kell gondolkozni.

Vélemény, hozzászólás?