Hívjon minket: +361 7949818

Start kártya labirintus

Start kártya labirintus

A különféle hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatására számos program volt-van-és lesz is, ahol a munkáltatókat kedvezményekkel kecsegtetik. Csak egy példa: mi tagadás a munkáltatók nem nagyon szeretik a pelenka szagot, és a gyerekgondozási időszak után nem szívesen foglalkoztatnak fiatal anyukákat. Az ilyen helyzetekre megoldás a start program.

Elég sokféle van forgalomban. Általános szabálynak mondhatjuk, hogy a dolgozó megigényli a Start kártyát az APEH-től, amit 2 évig bármelyik munkáltatója felhasználhat. Előbb kell a Start kártyát igényelni, aztán lehet alkalmazni csak a dolgozót. Fordítva nem működik.

Pályakezdők utáni Start kedvezmény

  • Legfeljebb középfokú végzettségű pályakezdő munkavállaló bruttó munkabérének 17 %-t lehet igénybe venni kedvezményként az első foglalkoztatási évben. Ez a kedvezmény nem lehet nagyobb, mint a minimálbér másfélszeresének 17  %-a, azaz 23.715,-Ft.
  • A második évben 7 % a kedvezmény, azaz 9.765 Ft.
  • Felsőfokú végzettségű pályakezdő esetében a bruttó munkabér 17 %-t lehet igénybe venni az első évben, ami nem lehet nagyobb a minimálbér kétszeresének 17 %-nál, azaz 31.620 Ft.
  • A második évben 7 % a kedvezmény, azaz 13.020,- Ft.

Start Plusz

Ez egy kifutó termék, mert már újat 2012-ben igényelni nem lehet, de a még le nem járt kártyák kedvezménye él tovább. A kör, akire a Start Plusz kártya vonatkozik:

  • a gyereknevelés vagy családtag ápolása (ápolási díj lejárta) után állást keresők,
  • illetve tartós állás keresők. Természetesen, akiket a hivatal nyilvántartott legalább 12 hónapig, pályakezdőnél 6 hónapig.

Fontos, hogy az a munkáltató, akitől a kismama szülni ment, az köteles visszavenni a mamát. Tehát arra a munkáltatóra a lehetőség nem vonatkozik. Miért? Mert az ilyen kismama nem álláskereső, hisz van munkahelye. Erről mindig a mobil telefonszolgáltatók jutnak eszembe. Az új ügyfél belehal a sok kedvezménybe, a régi pedig soha semmit nem kap. Na ez is ilyen.

Még van egy feltétel, hogy legalább egy hónapig kell alkalmazni a dolgozót ahhoz, hogy a kedvezményt igénybe lehessen venni. 4 óránál rövidebb munkaidő esetén szintén nem jár a kedvezmény.

  • Kedvezmény alapja a bruttó bér, de maximum a minimálbér kétszerese (186.000 Ft)
  • Első évben a kedvezmény 17 % (13.620 Ft), a második évben 7 % (13.020 Ft).

Start Extra

Ez is egy kifutó portéka, ahogy a Start Plusz. Ide azok a munkavállalók tartoznak, akik 50 évesnél idősebbek, legalább 3 hónapig álláskeresőként nyilván voltak tartva és a végzettségük alapfokú, vagy foglalkoztatást elősegítő támogatásra jogosultak.

  • Kedvezmény alapja a bruttó bér, de maximum a minimálbér kétszerese (186.000 Ft)
  • Első évben a kedvezmény 17 % (31.620 Ft), a második évben 7 % (13.020 Ft).

Start Bónusz

Ez itt a reklám helye. Ez egy vadonatúj portéka, csak 2012-től igényelhető. Valójában összegyúrták a korábbi kártyákat. De kinek is jár ez?

  • Gyereknevelésből visszatért álláskeresők 1 éven belül kiválthatják. Az is jogosult rá, aki GYES mellett szeretne dolgozni és nincs munkahelye.
  • Vagy 3 hónapig megszakítás nélkül nyilvántartott álláskereső.
  • És akinek nincs Start, Start Extra, vagy Start Plusz kártyája.

Feltételhez is köti a törvény a kedvezmény igénybevételét: 31 napot el kell érni a foglalkoztatásnak, és a munkaidő nem lehet kevesebb 4 óránál.

  • Kedvezmény alapja a bruttó bér, de maximum a minimálbér másfélszerese (139.500 Ft)
  • A kedvezmény mértéke: 27 % (37.665,- Ft)

Azért néha vannak jó dolgok is a változásokban. A Start Bónusz kártya nagyobb körre nyitotta meg a kedvezmény lehetőségét. Érdemes kihasználni. Egyébként sincs túl sok lehetőség, az adó elvonás nem csökken. Lassan tényleg kalandvágyból marad az ember itthon és próbál felszínen maradni ebben a nem mindig barátságos vállalkozási környezetben.

Vélemény, hozzászólás?