Hívjon minket: +361 7949818

Szép magyar valóság

Szép magyar valóság

Avagy hogyan kell duplán beszedni adókat egy ügyes trükkel.

Mindenkinek van emléke arról, hogy az Illeték hivatal … nos finoman szólva…. nem nagyon állt a helyzet magaslatán. Nem mondom, hogy teljes káosz volt az adminisztrációja, de azért nem lett volna esélytelen egy versenyben. Ennek vége, mert a NAV évek óta átvette az illetékek nyilvántartását és beszedését az Illeték Hivataltól. Ennek voltak nehéz hónapjai, mikor egy-egy határozat (netán egy korábbi módosítása) évekig húzódott. Mert a NAV még nem, a hivatal pedig már nem üzemelt rendesen. De gondolom azóta szinkronba kerültek az adatok a NAV-nál. És itt jön a trükk.

De kezdjük az elején a történetet.

2007 évet írunk. A boldog gépkocsi tulajdonos a vagyonszerzési illetéket befizeti sárga csekken. A könyvelő lekönyveli, minden kerek. A könyvelési anyagot szépen archiváltuk is, hiszen elég régi már. Majd jön egy NAV határozat arról, hogy tartozunk a 2007 évi illetékkel. Nincs mit tenni, a poros pincében túrni kell, anyagot előásni, leporolni. Ha megvan a csekk (esetünkben megvolt), bemegy az ember a NAV-hoz és bemutatja a csekket. Az ügyintéző lemásolja, és az ember azt hinné itt vége is a történetnek.

Hát nem. Hetek telnek ismét, újabb határozat, hogy fizessük be a hiányzó illetéket. De most már szóban az ügyintéző megemlíti, ha nagyon ugrálunk, akkor feljelentést tesz okirat hamisítás miatt, hogy a csekk hamis. Jobb, ha befizetjük. Ha meg biztosak vagyunk abban, hogy a csekk nem hamis, akkor pereljük be a postát. De a NAV nem a postával van kapcsolatban, hanem velünk. Tehát halálba nem érdekli, hogy a csekken befizetett pénz hova veszett el. Ez legyen a mi egyéni szoc. problémánk a postával. Majd az ügyintéző vigasztalólag megjegyzi, hogy rengeteg ilyen van, hogy a posta “ráül” a pénzre.

Némi kis kutató munka után megdöbbenve halljuk postai belső embertől, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fújják. Hogy a kisebb-nagyobb sárga csekkek befizetéseinél bizony vannak ilyen “elvesző” tételek. Tapasztalat, hogy nem keresik se a magán emberek, se a vállalkozások. A pénz persze nem szívódik fel. Egy függő számlára kerül a postán, majd egy idő után elkönyvelik.

Elsőre nem is akartuk elhinni a történetet. Most is kétségeim vannak. Bár a NAV ügyintéző megjegyzése, hogy rengeteg ilyen elveszett csekk van azért gondolat ébresztő. Ennyi okirat hamisító nem létezik egy országban.

Egyébként jó trükk. A posta állami, a NAV maga a költségvetés. Tehát az adót duplán megfizetjük, még leültetni sem kell senkit csalás miatt.

És mi tagadás. A cégek egymás közötti sárga csekkes dolguk miatt nem futnak kicsi összegek miatt bíróságra, és jogi útvesztőket is elkerülik, egyszerűen csak kikönyvelik az ilyen anomáliákat.

De van még egy bölcs tanácsa a NAV ügyintézőnek: ne használjunk sárga csekket. Tessék utalni. Persze könnyű ezt mondani, amikor az ember az okmány irodában vagy hasonló helyen intézi a kocsi ügyeit, és egyszerűbb egy sárga csekk bemutatása, mint hazamenni, utalni, igazolást szerezni, visszamenni, ismét sorba állni… stb. De ezzel együtt nem lehet semmi olyan sürgős, hogy ne utaljunk. Mert a duplán megfizetett sárga csekk drága mulatság.

Vélemény, hozzászólás?