Hívjon minket: +361 7949818

SZOCHO kedvezmények számomra a demó verzióba tartoznak

SZOCHO kedvezmények számomra a demó verzióba tartoznak

Nem szeretem ezeket a rövidítéseket, de a teljes név hosszú. Szociális hozzájárulási adó, leánykori nevén TB járulék. Kedvezmény többféle van, és szép színes a mézes madzag. De óvatosan a használattal, mert sok csapda helyzet van, kerüljük el!

Adókedvezmények a láthatáron, HA az elvárt mértékű béremelésnek maradéktalanul eleget tettünk. Mit is jelent?

Az adójóváírást eltörölték, ezért a kis jövedelmű munkavállalók nettó bére elég radikálisan lecsökkent. Ennek a kipótlására hoztak egy „jó fej” kormányrendeletet. Magyarul a cégek emeljék meg saját költségükön a dolgozók bérét, hogy a dolgozó pénzénél maradjon. Cserébe egy szerencsés csillagzatú helyzetben adókedvezményt vehet igénybe a cég. Mit sem számít, hogy a válság hatására a cégek egyébként is döcögve működnek, a legnagyobb adós maga az állam, mert nem fizeti meg a kötelezettségeit időben és nem sorolom tovább.

A rendelet szerint azoknál a dolgozóknál kell az emelést megadni, akiket a cég folyamatosan foglalkoztat, és a bruttó bérük pedig 216.805 Ft alatt van. Készítettünk egy kalkulátort, ami az elvárt béremelést mutatja meg. De pontosítsuk, hogy mit is jelent az ott jelölt 2011-es bruttó összeg. A 2011 évben a dolgozó részére kifizetett személyi alapbér és a rendszeres pótlékok egész hónapra számított átlagát. A rendelet olyan zavaros szövegezéssel készült, hogy ember legyen a talpán, aki megérti. És itt a lényeg: az összes dolgozó bérét emelni kell a rendelet szerinti mértékben és összegben, mert csak ekkor jogosult a cég a kedvezményre. Ismétlem az ÖSSZES DOLGOZÓról van szó. Nyilván akinek a bére eleve több volt mint 216.805 Ft, arra nem vonatkozik ez a kényszer. Persze az is egy megoldás, hogy nem emel az ember, csak a cég működőképességének fenntartásáig. Meglehet, hogy ezért elveszti a kedvezményt, de legalább megmaradnak a munkahelyek.

És itt jön be a következő csavar: ha a cég a dolgozó kétharmadánál elmulasztja az emelést, akkor nem vehet részt közbeszerzési pályázaton, és nem pályázhat semmiféle állami támogatásra.

Karrier Híd Program

Bőven lehet számítani arra, hogy a közszférában dolgozók létszámát a kormány le fogja csökkenteni. Az utcára került emberek nyilván a versenyszférában fognak majd dolgozni. Már aki talál állást. Ennek a helyzetnek a sima átmenetére jött létre a karrier híd program. Ha olyan új munkatárs kerül(t) a céghez, aki korábban (közvetlenül a belépését megelőzően) a közszférában dolgozott, akkor a céget a munkabér után fizetendő SZOCHO adó felének elengedésével jutalmazzák. Van felső korlátja is ennek a kedvezménynek. Alap esetben a bér 13,5 %-a a kedvezmény, de ez a kedvezmény alap nem lehet több a minimálbér kétszeresénél (azaz 186.000 * 13,5% = 24.705 Ft a legnagyobb kedvezmény összege).

Start kártyás program

A Start kártyák köre kibővült az előző évhez képest, melyről részleteiben itt lehet olvasni. A nagy változás az, hogy a Start programba tartozó munkavállaló után előző évben fizetett start járulék egy önálló adónem volt. Most idéntől egybevonták a SZOCHO-val. Tehát egy érvényesíthető kedvezmény lett.

És néhány szó a buktatókról és a korlátokról, mert az ördög a részletekben lakik!

  • Előfordulhat, hogy egy dolgozóra akár többféle kedvezmény is vonatkozik. Ilyen esetben a cégre bízzák, hogy melyiket érvényesíti. Többet egyszerre néhány kivételtől eltekintve nem lehet igénybe venni.
  • A Start Plusz, Extra és Bónusz kedvezmény nem zárja ki a béremelés miatti kedvezmény együttes igénybevételét. Sőt, ha a kettő kedvezmény együtt nagyobb a megfizetendő adónál, akkor vissza lehet igényelni az államtól összeget. Ez is ritka madár az adózásban.
  • A Karrier Híd Program és a nettó munkabéremelés miatti kedvezmény szintén igénybe vehető együtt, de ebben az esetben a kedvezmény mértéke nem lehet nagyobb, mint maga az adó kedvezmény nélkül.
  • A kedvezmény igénybevételét havonta emberenként el kell bírálni. A jogtalan igénybevételt szankcionálják. Abban az esetben nincs bírság csak, ha az elvárt béremelés miatt történt a jogosulatlan kedvezmény igénylése, de a létszám 90 %-ban jogszerű volt minden és a hiba nem haladja meg a teljes létszám és 300 Ft szorzatát. És az elmaradt emelést utólag pótolja a cég. Tud követni? Rémes, ugye?

Ha viszont megszívtuk, és jogosulatlan volt a kedvezmény igénybevétele, akkor 15 %-os a mulasztási bírság, de minimum 100 eFt. Puff neki.

Sikerült egy olyan rendeletet kapnunk, amibe borítékolva van a büntetés lehetősége. Ha meg úgy gondoljuk, hogy központi pénzalapra pályázunk, hogy munkahely megtartási törekvésünkre kis segítséget kapjunk, akkor egy dolgot tutira elnyerünk. Egy azonnali APEH revíziót. Ugyan nem hivatalos, hogy ezt elrendelik, csak valahogy mindig megtörténik a dolog.

2 hozzászólás
  1. Az elvárt béremeléssel kapcsolatban járó szoczho kedvezménnyel kapcsolatban lenne egy kérdésem.
    Ez a kedvezmény a 2012 – ben belépő de az elvárt bért megkapó új dolgozókra is vonatkozik?

    Ha segítene valaki ebben nagyon megköszönném!

  2. Ha a cég teljesítette a összes emberével a feltételeket, és az új belépő (aki szintén azonos feltételekkel lép be, mint a régiek), akkor igénybe veheti.
    Üdvözlettel:
    Soltész Nóra

Vélemény, hozzászólás?