Hívjon minket: +361 7949818

Szociális hozzájárulás, leánykori nevén: TB járulék

Szociális hozzájárulás, leánykori nevén: TB járulék

2012-ben a TB járulék foglalkoztatót terhelő részét egész egyszerűen megszűntették. Az ok egyszerű volt, a járulékból adót akartak csinálni. Ez lett a szép csengésű szociális hozzájárulási adó, vagy rövidítve SZOCHO.

A korábbi TB járulékkal sok volt a baj. Addig, amíg csak beszedik, nincs gond. Azt szerette az állam. De előbb-utóbb valamit cserébe szolgáltatnia kellene. Például nyugdíjat. Hát ez volt a baj. 2012-től egész egyszerűen adónak nevezzük. És varázsütésre megszűntek a bajok. Csak be kell szedni, és kész.

Ettől kezdve nem olyan sok a változás. Eddig is 27 %-t kellett fizetni a bruttó bérek és jövedelmek után, ezután sem lesz másként. Kalkulátorainkban minden esetben számoltunk ezzel az adóval, csak használni kell őket.

Persze vannak kis furfangos kanyarok is. De csak azért, hogy színes legyen az életünk. A tagsági jogviszony alapján jövedelemhez jutó boldogtalan vállalkozók 108.000 Ft-ig nem a bruttó után fizetik a 27 %-os adót, hanem a bruttó 112,5 %-a után. Magyarul az alacsony járulékot bevállaló vállalkozó SZOCHO adója 30,3 %. Erre készült el a tagok díjazását számolgató kalkulátorunk, hogy lehessen okosan kalkulálni.

Már régen hirdetem az igét, hogy a vállalkozók ne csak az éppen legkisebb alsó sáv szerint adózzanak, hanem egy picivel feljebb. Mert akkor az APEH izgalmi szintje sem növekszik, és most kevesebb adószázalékot, ezzel kevesebb befizetést is teljesítünk.

 

Vélemény, hozzászólás?