Hívjon minket: +361 7949818

Újabb feladat a cégvezetőknek a társasági szerződés módosítása

Újabb feladat a cégvezetőknek a társasági szerződés módosítása

Csak hogy ne unatkozzunk, ismét lehet futni az ügyvédhez.

Megelőzendő a felesleges idegességet és a telefonálást, tisztázzuk gyorsan, hogy kire is vonatkozik az új szabály:

  • Azokra a társaságokra, akik 2012. március 1 előtt alakultak, és a társasági szerződésük (vagy alapító okiratuk) utolsó módosítása 2012. március 1 előtt történt.

És akkor miről is van szó pontosan?

  1. A székhely, telephely, fióktelep használatának jogszerűségét kell bizonyítanunk. Ez egy egyszerű nyilatkozat, amit az ügyvéd ellenőriz. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a tulajdonlapig vissza kell vezetni a nyilatkozat tartalmát. Nem úszhatjuk meg a tulajdoni lap beszerzését, ami persze nem megy ingyen.
  2. A cég képviselőinek és tagjainak személyazonosító adataival ki kell egészíteni a társasági szerződést. Nyilvánvaló a cél: egyszerűbb egy adóazonosító segítségével keresni a cégbírósági adatbázisban, ha kutatni akarnak valaki után.
  3. A külföldi tagok  és külföldi tulajdonos társaságok nem rendelkeznek általában magyarországi címmel. Kézbesítési megbízottat kell kijelölni, hogy a zord szemű hatóságok elérhessék a külföldit bármikor.
  4. Beszéljünk még a költségekről is: Ha csak a fenti kötelező kiegészítések történnek, akkor nincs illeték. Persze van ügyvédi költség! Ha már valami plusz változtatást is akarunk a szerződésen, akkor van illeték.
  5. Határidő a fenti adathiányok pótlására: 2013. február 1.

Nekem első gondolatom a gutaütés után az volt, hogy nem csinálok semmit. Volt már évekkel ezelőtt egy ilyen kötelező társasági szerződés átalakítási sláger, aminek egy nyár közepi határidőt adtak. A társaságok háromnegyede nem vette komolyan a feladatot, negyede fegyelmezetten elment és fizette az ügyvédet, meg az illetéket. Látva a kormányzat, hogy szinte állampolgári engedetlenség tört ki a dolog körül, egész egyszerűen eltörölte a feladatot. Ez a magyar valóság. Már megint az járt jól, aki nem volt szabálykövető.

Második, már lehiggadt gondolatom az volt, hogy 50.000 – 900.000 forint között lehet a bírság, ami elég borsos ár ezért az elbliccelésért. Az előző szabály eltörlést nem ez a kormányzat végezte. Tehát nem lehet számítani rá, hogy most is megtörténik az utólagos rendelet eltörlés.

2 hozzászólás
  1. Tisztelt Cím!
    Kérdésem lenne: közhasznú alapítványnak van-e adatszolgáltatási kötelezettsége

    • Tisztelt Kérdező!
      Szerintem ez a változtatás nem vonatkozik az alapítványokra, hisz őket nem a cégbíróság jegyzi. A kötelező cégmódosítást a 2006. évi V. tv. 129 §-a írja elő. Az egész törvény a cégbíróságokról szól.
      Ez az én magán véleményem, de mi alapvetően ügyvédi tanácsokat és jogi állásfoglalásokat nem adunk. Célszerű ezt az információt az alapítvány ügyvédjénél tisztázni.
      Üdvözlettel. Soltész Nóra

Vélemény, hozzászólás?