Hívjon minket: +361 7949818

50.000 Ft-os állami támogatás a pénztárgép cserére

50.000 Ft-os állami támogatás a pénztárgép cserére

2013 év során vissza nem térítendő támogatás igényelhető az online kapcsolatra képes pénztárgépek cseréjére.

  • A támogatás mértéke 50.000 Ft/pénztárgép
  • Maximum 5 db cserét támogat az állam
  • A pénztárgép használatra nem kötelezett vállalkozás is (aki saját döntése alapján használt eddig pénztárgépet) igényelhet támogatást
  • A pénzt a NAV folyósítja.

Több feltétel kapcsolódik a támogatáshoz:

  1. Csak olyan, a vállalkozás tulajdonában/üzemeltetésében lévő pénztárgép cseréjére igényelhető támogatás, aminek az engedélyét a vállalkozás 2013 március 20-t megelőzően kérte.
  2. Az igénylő 2011-ben legfeljebb 500 millió forint árbevételt ér el. 
  3. Ha 2012-ben kezdte tevékenységét, akkor nincs árbevétel korlát.
  4. A vállalkozás rendelkezik adószámmal (ezt a feltételt nem is értem, hisz egy nem létező vállalkozás minek akar pénztárgépet vásárolni?)
  5. A vállalkozás adószámát a NAV nem függesztette fel
  6. Nem áll a cég végelszámolás-, felszámolás, csőd vagy kényszertörlési eljárás hatálya alatt
  7. A nettó adótartozása (tehát a tartozás és túlfizetés egyenlege) 180 napon keresztül folyamatosan nem haladta meg az 1 millió forintot. Ez a vám és adótartozásra értendő. Természetesen a részletfizetési engedély ez alól kivételt képez.
  8. A levont adó tekintetében a tartozása nem lehet több 10.000 Ft-nál. Ez a levont SZJA-t és a járulékot, EHO-t jelenti.

Igénylés módja

A NAV-nál igényelni kell egy regisztrációs kódot, amit a kiválasztott pénztárgép megjelölésével kell beadni. Ez a PTGREG jelű nyomtatványon történik. Elektronikusan beküldhető, a könyvelő meg tudja oldani. Az igénylő laphoz tartozik egy TAM01 és egy TAM02 lap is. Ezen kell jelölni a támogatás megigénylését.

Folyósítás

Ha a NAV megítéli a támogatást, akkor erről 5-8 napon belül értesítést küld, és kiadja a regisztrációs kódot. Ezzel a kóddal lehet a terméket megvásárolni. A kód felkerül a NAV honlapjára, és a pénztárgépet eladó cég kontrollálni is tudja a kód valódiságát. A cégnek már csak a gép és a támogatás közötti összeget kell pénzügyileg rendezni. A támogatás összegét közvetlenül az eladónak folyósítja a NAV.

Veszélyek a kód körül

Mivel ez egy bemutatóra szóló kód, illetéktelen kezekbe ne kerüljön. Ha más felhasználja a kódot, akkor a nekünk megítélt támogatást is lenyúlhatja.

Nem győzöm hangoztatni, hogy nincs sok idő a termék kiválasztására és az ügyintézésre. Sokan és rövid idő alatt fognak pénztárgépeket vásárolni. Nagy lesz a tolongás.

Vélemény, hozzászólás?