Hívjon minket: +361 7949818

Botrány a pénztárgépek piacán

Botrány a pénztárgépek piacán

Ahogy erre számítani lehetett, kaland nélkül nem fog lezajlani ez a szerencsétlen pénztárgép téma.

Egyre másra jelenik meg az engedélyezett gépek típusa a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján. Most éppen (2013. november 22-én) a 26-os sorszámú gépnél járunk. A botrány azzal tört ki, hogy az Alt Cash Kft SAM4S NR-270 típusú készülékének forgalmazási engedélyét visszavonták. Amikor ez november elején kiderült, felhívtam a hivatalt és beszéltem az engedélyezést végző bürokratával.

Elmondta, hogy még nem is jogerős a visszavonás. Azóta az lett. De felelősségre vont, hogy miért vásároltunk olyan készüléket, ami nem rendelkezik forgalomba hozható engedéllyel. Hideg zuhany! Kezdetben közzétettek egy listát, ami a forgalmazási engedélyekről szólt. Semmilyen külön rovat nem szerepelt még a forgalomba is hozható minősítésről. Ezt említettem a türelmes bürokratának, és meg is erősítette. Hogy igen, ezt nem olyan régen közlik.

Itt gondoltam, hogy kényszerzubbonyt kérek. Ha az adózó hibázik, leszedik róla a keresztvizet. Ha a hivatal hibázik, hát …. ez van. Felhívtam a NAV-ot is november elején, nem is tudtak róla. Szép nem?

Azóta persze már tudnak róla, és készült is egy friss ropogós miniszteri rendelet 50/2013 (XI.15) NGM számmal, és egy NAV tájékoztató ebben a témakörben.

De nézzük egy kis történelmi visszatekintést a rövid életű A004 engedélyezési számú SAM4S NR-270 típusú Alt Cash Kft pénztárgépről:

  1. Első határidő a regisztrációra augusztus 31-én volt.
  2. Ekkor már megvolt ennek a gépnek a forgalmazási engedélye. Mondanom sem kell, hogy ez a készülék volt közel a legolcsóbb a piacon akkor.
  3. Lett is körülbelül 10.000 boldogtalan vevő, aki megrendelte és ki is fizette a készülék árát. Ez még októberben történt. Csak hogy tiszta legyen: 1,3 milliárt forintról beszélünk.
  4. Október 28-án visszavonták az engedélyt és közben valamikor megjelenik a MKEH honlapján egy kiegészítő információ az engedélyezett termékek forgalomba hozhatóságáról. Érezzük a dolog képtelenségét? Forgalmazási engedélyre van egy forgalomba hozatali engedély. Az engedély engedélye.
  5. November 14 körül (már a dátumot pontosan nem tudom felkutatni) jogerős lesz a visszavonási határozat.
  6. November 19-én benyújtott a cég a készülékre egy ismételt engedélyezési eljárást. Bármi is történik ezután, ez már túl késő.
  7. Mit tesz a boldogtalan 10.000 vevő? Vesz egy másik készüléket. Szuper. Ne feledjük, hogy ezek a vevők belekeveredtek egy jogszerűtlen helyzetbe. Hisz nincs érvényes szerződésük online kapcsolatra képes pénztárgépre. Mert amire fizettek és szerződésük van, az semmire nem jó.
  8. És megpróbálja 10.000 boldogtalan vevő visszaszerezni a pénzét az AltCash Kft-től. Javaslom, hogy erre az összegre az idei beszámolóban számoljon el mindenki 100 % értékvesztést. Mert az olyan követelés, ami reménytelennek minősül a behajtás terén, arra illik ezt elszámolni.

Értem az online pénztárgépek bevezetésével kapcsolatos kormányzati sietséget. Fekete gazdaság, és egyebek. De nem értem a határidőket. Hogy miért kell ilyen helyzetbe hozni cégeket, és ebbe a körbe beleértem a forgalmazókat is? És persze a hivatal téved. Van következménye? Dehogy van! A hivatal szempontjából nincs. De víz alá fog nyomni egy forgalmazót, és dupla költségbe ver 10.000 vevőt. De………. lehetőséget ad a NAV-nak, hogy ezt a 10.000 vevő jól megbírságolja. Hisz jelenleg éppen nem jogszerű helyzetbe kerültek. Ugyan önhibájukon kívül, de büntethetők.

Cui prodest? (Kinek az érdeke?)

1 Comment
  1. Időközben annyit változott a helyzet, hogy a cég már engedélyezett és forgalmazható készülékeivel ki fogják szolgálni ezt a 10.000 vevőt, így talán nem vész kárba a befizetett előleg.
    Meglátjuk.
    Üdvözlettel
    Soltész Nóra

Vélemény, hozzászólás?