Hívjon minket: +361 7949818

Iparűzési adó 2013 – egyszerűsített mód

Iparűzési adó 2013 – egyszerűsített mód

Az iparűzési adó alapját a normál szabályoktól eltérően egyszerűsített módon is meg tudjuk határozni. A normál szabályokról itt olvashat. Fontos megemlíteni, hogy nem kötelező az egyszerűsített módszer alkalmazása, sőt vannak esetek, hogy nem is célszerű. Számolni kell, hogy mi az olcsóbb. Erre készítettünk egy kalkulátort, hogy segítsünk a számolásnál. Az egyszerűsített mód esetében is maximum 2 % az adó mértéke. De ez változhat, hisz az Önkormányzatok néha kevesebb mértéket határoznak meg saját rendeleteikben.

Választás feltétele

  • SZJA törvény szerinti átalányadózó vállalkozó (Ezt csak a rend kedvéért megemlítem, hogy létezik. De a kalkulátornál és az itteni leírásnál nem érintem a témát.)
  • Társasági adó alanyai bizonyos feltételekkel
  • EVA adóalanyok
  • KATA adózók
  • KIVA adózók

Fontos kiemelni, hogy az SZJA törvény szerinti átalányadózó egyéni vállalkozót kivéve mindenki választhatja a normál adózást. Ez a döntés a vállalkozáson múlik.

Társasági adót választó cégek

A törvény itt a kis méretű vállalkozásokra gondolt, akik a társasági adó alanyai. Az egyszerűsített módszerrel történő adó megállapításra csak akkor van lehetőség, ha az éves nettó árbevétel (Áfa nélkül) nem haladja meg a 8 millió forintot. A kezdő vállalkozások, akik nem egész évben működnek, ott arányosítani kell ezt a határt, méghozzá naptári napok szerint. Pl. Egy október 1-én működését kezdő cég 92 napot működik az adóév végéig. Tehát 8.000.000/365*92 = az éves keret 2.016.438 Ft.  Az adóalap pedig a nettó árbevétel 80 %-a. Azoknál a cégeknél éri meg ezt a módszert választani, akik elsősorban szolgáltatást végeznek kevés (adóalapot csökkentő) költséggel működnek. Tehát kevés anyagköltségük van, nem terméket értékesítenek, kevés közvetített szolgáltatásuk van, stb. A módozat választása a bevallásnál történik, és egy évre szól. Tehát következő évben akár más módon is adózhat a cég.

EVA adózást választó adóalanyok

Ez már egy ismert megoldás. Az EVA adó alapjának 50 %-a az iparűzési adó alapja. Ezután kell megfizetni az Önkormányzat által kihirdetett adó kulcs szerinti adó összeget. Megjegyzem, hogy az EVA adózó is választhatja a normál adózást.

KIVA adózást választó cégek

Itt már belépett a bőség zavara. Mert kétféle módszer is létezik. Az egyik a társasági adónál leírt módszer (azaz az árbevétel 80 %-a után kell megfizetni az adót, feltéve, ha a bevétel nem több éves szinten 8 millió forintnál). A másik sokkal izgalmasabb, mert a KIVA adóalap 1,2-szerese után kell adózni. Természetesen itt is választható a normál módszer. A döntés egy évre szól, és a bevallásnál kell erről nyilatkozni. A következő évben lehet akár más módszert is alkalmazni. Itt már nem egyértelmű, hogy melyik lesz a kedvezőbb.  Ebben segítünk a kalkulátorral.

Kisadózó vállalkozások

Ez a választás kis odafigyelést igényel. Vegyük sorba a lehetőségeket.

  • Normál adózási módszer (megjegyzem, hogy ehhez gyűjteni kell a költség számlákat. Hiába a KATA nem foglalkozik a költséggel, de ehhez a módszerhez szükség van bevételt csökkentő tételekre. Vagy nem érdemes választani.)
  • Ha a nettó árbevétele 8 millió forintot nem haladja meg éves szinten, akkor az adóalap 80 %-a után kell megfizetni az iparűzési adót. Évente kell erről nyilatkozni és bármikor választható más adózási forma.
  • Fix adó. DE!! Ez a döntés egy évre szól, és nem lehet utólag megváltoztatni. Ez lehet nagyon kedvező, de lehet hatalmas csapda is. Jól meg kell fontolni a döntést!

Mit is jelent a FIX adó?

Bármennyi a kisadózó vállalkozás bevétele, az adó alapja Önkormányzatonként 2.500.000 Ft. Ha két önkormányzat területén vállalkozik valaki, akkor 2*2,5 mFt az adóalap. Ha bármiért nem működik a kisadózó vállalkozás (pl táppénzen van, üzemi baleset miatt keresőképtelen, sorkatona, stb.), tehát év közben szünetel az adófizetési kötelezettség, akkor ezzel a szüneteléssel arányosan csökken az adó alapja is.

Ennek a módozatnak a választását a kezdéskor el kell dönteni. Ezt a döntést be kell jelenteni az Önkormányzat felé 15 napon belül. Évente két részletben be kell fizetni az adót és nem is kell bevallást beadni. Gondoljunk csak bele, éves szinten kb 50.000 Ft-tal letudtuk a dolgot. Azért kb, mert nem minden önkormányzat szed be 2 % adót. De mi van akkor, ha sokkal kevesebb lesz egy bevétel? Hisz előfordulhat, hogy éppen nem megy jól egy vállalkozásnak. Az nagy gond, mert ettől kezdve foglyai vagyunk a helyzetnek. Mert nem lehet változtatni a döntésen az adóév végéig. Az adóév után február 15-ig ki tudunk lépni (illetve be tudunk lépni) ebbe az adózási formába.

Mint látszik, kedvező adózási formák jöttek be a törvénybe. Kedvező a kisvállalkozásoknak. Sajnos a nagyobb teljesítményű cégek rosszabbul jártak. Ismét beigazolódott az, hogy egy vállalkozás megkezdése előtt minden szempontot figyelembe kell venni.

Eredeti bejegyzés ideje: 2013-12-06

Frissítés: 2017-08-27

2 hozzászólás
  1. Üdvözlöm,
    Hamarosan indul vállalkozásom: külföldiek számára szervezek programokat Budapesten. Weboldalon keresztül érkeznek majd a megrendelések, a szolgáltatási dijakat előre kérem bankszámlára. Kezdetben KATA-ban gondolkodom, de nem tiszte, hogy mikor kell ÁFA körösnek lenni és mikor mentesnek? Mivel itt a teljes programot kifizetik számomra én pedig az egyes szolgáltatóktól vásárlom a programokat -tehát ők felém számláznak-, akkor mi számít bevételnek. az árrés vagy a teljes bevétel, függetlenül attól hogy az nem az én cégemet illeti?
    Mivel külföldiekről van szó, így a számla kiállítása és eljuttatása is probléma lehet (név, cim kötelező???), mivel nem találkozok velük személyesen. Tudna segíteni a fentiekben?

    • Kedves Bernadett!
      A kérdés igen összetett, és nem teljesen világos minden része, hogy mire gondol. A válasz mindenképpen meghaladja ezt a fórumot. Át tudjuk beszélni, de ezt inkább személyesen. Ha gondolja, hívjon fel, vagy írjon a soltesz.nora@norex.hu címre.
      Üdvözlettel:
      Soltész Nóra

Vélemény, hozzászólás?