Hívjon minket: +361 7949818

Készpénzfizetés korlátozása és a házipénztár 2013-tól

Készpénzfizetés korlátozása és a házipénztár 2013-tól

A húzd meg, ereszd meg jegyében szabályozták 2013-tól a készpénzfizetéseket. Ez lehet jó hír is, és rossz hír is.

A bankszámla nyitásra kötelezett vállalkozások közötti készpénzforgalmat korlátozták 2013-tól. Továbbra is gond nélkül történhet pénztáron keresztül minden, ha havonta 1,5 millió forintot nem haladhatja meg szerződésenként a készpénzfizetés. Ha mégis, akkor  az értékhatár feletti részre 20 %-os mulasztási bírság rakódhat. Ne legyenek kétségeink, hogy erre vadászni fog a NAV. Itt hangsúlyozni szeretném azt, hogy ez csak azokra az esetekre korlátozás, ahol mindkét fél vállalkozás és egyben bankszámla nyitásra is kötelezett. Alig van olyan vállalkozás, aki nem kötelezett bankszámla nyitásra. De ebbe a körbe a magánszemély és cég közötti ügyletet nem sorolták be.

A könnyítés pedig a számviteli törvényben történt. Eddig a pénzkezelési szabályzatban meg kellett határozni a vállalkozás házipénztárában lévő pénz összegét, ami nem lehetett több az előző évi összes bevétel 10 %-nál. Ezt naponta átlagban kellett figyelni. Most ilyen limit nincs. A vállalkozás saját maga határozhatja meg a házipénztárban tárolt készpénz összegét, ezt csak le kell fektetni a szabályzatban. Ez lehet akár a csillagos ég is, ha persze jó indok van rá.

Tanulság:

Egyfelől szabadságot kaptak a cégek, hogy bármekkora lehet a készpénzük, másfelől pedig a korlátok közé szorították a készpénz forgalmat. Ez több légy egy csapásra.

  • mi tagadás, nem ismeretlen az a szokás, hogy ha a NAV inkasszót indít egy cég ellen és kisepri a bankszámláját, akkor a vállalkozás mit sem törődve ezzel, azonnal átteszi a pénzforgalmát a pénztárba. Ilyen cégeknél a nagyobb beruházásokat sem lehetett eddig utalni, hisz akkor a NAV vitte a bevételt tokkal vonóval. Na ennek vége.
  • A trükkös vállalkozások ne kísérletezzenek azzal, hogy az égig érő vascsicsergő beszerzésüket ezentúl két szerződésbe pakolják külön azért, hogy a havi 1,5 millió forint feletti készpénzforgalmukat legalizálják. Az egyikben a fekete színű, a másikban a piros színű megvásárlása történik. Az ilyen próbálkozást eleve kizárja a törvény, és egy szerződésnek fogják tekinteni.
  • a tranzakciós adó kényelmes elkerülése a házipénztáron keresztül lenne lehetséges. A parttalan megoldásra íme ez egy fék.
  • az a helytelen vállalkozói szokás kap most ismét zöld utat, hogy a bankszámlán lévő pénz valahogy azonnal átkerül a házipénztárba. Ami persze csak gyarapszik. Sajnos nem mindig teljesen hihető mértékben.
  • talán ritkulni fog az a jelenség is, hogy a túl magas házipénztár összegét valahogy mindig csökkentik ilyen-olyan készpénzes számlákkal, aminél az ember nem győz csodálkozni.

Ezzel együtt én mindenkit arra biztatok, hogy bármilyen könnyítés is van ebben a témakörben, a készpénzforgalmat minimalizálni kell.

1 Comment
  1. A bankok eddig is felesleges láncszemek voltak.
    Készpénzböl kevés van, /infláció/,
    És mostmár legalizálva is van, az egész.
    Gratulálok.

Vélemény, hozzászólás?