Hívjon minket: +361 7949818

Online pénztárgépek döcögő átállása

Online pénztárgépek döcögő átállása

Nem is lehet csodálkozni, hogy egy ilyen viharos gyorsasággal kitalált, majd jól-rosszul megalkotott rendelet bevezetése ilyen köhögősen zajlik.

A gyártók még nem rendelkeznek engedéllyel, csak 4 db-ból lehet választani 2013.08.20-án. És még néhány nap van csak az első ütem végéig. Nesze neked esély egyenlőség. A többi gyártó az első ütem végéig még labdába sem rúghat?

Mi is történik, ha nem tudjuk megoldani határidőig a cserét?

A NAV 2013.08.16-i közleménye értelmében nem jár szankcióval, ha:

  • augusztus 31-ig a regisztrációs kódot a PTGREG nyomtatvány segítségével megigényeljük
  • és továbbra is a régi pénztárgépet használjuk és a nyugtaadási kötelezettséget ezzel teljesítjük addig, amíg megvesszük az új gépet.

Ez tiszta sor, mert ad egy kis egér utat. Nincs közvetlen választási kényszer, mert nem kell rendelkezni a rendelés visszaigazolásával a határidő végéig. Eddig ezt kommunikálta a NAV. Ez némileg egy pozitív kimozdulás a lehetetlen állapotból.

De mi van a kezdő vállalkozásokkal?

  • akik pénztárgép használatra kötelezettek, és abba a boldogtalan körbe tartoznak, hogy tevékenységüket augusztus 31 előtt megkezdték, azok nem mentesülnek a pénztárgép használata alól. Magyarul vehetnek egy vagyonért egy régi gépet, amit használhatnak néhány napig. Majd vehetnek egy új online gépet. 
  • esetleg bérelhetnek régi típusú gépet, erre van kínálat a piacon
  • augusztus 31-ig nekik is meg kell igényelni a kódot.
  • egyet nem tehetnek, papír alapon nem adhatnak ki nyugtát.
  • de azok a cégek, akik augusztus 31 után kezdik a vállalkozást, nekik a tevékenység megkezdése előtt igényelni kell a kódot. A nyomtatvány papíron is beadható, mert egy kezdő vállalkozásnak még az ügyfélkapu érvényesítése is néhány nap. Tehát a kettőt együtt kell intézni.
  • ebbe a körbe tartozó vállalkozás kézi nyugtát ad a pénztárgép beszerzéséig.

Ez jelentős különbség a két kezdő vállalkozás között.

A hírekben hallani, hogy az augusztus 31-i határidőt eltolják. Ez üdvös lenne, de ezt a hírt csak a rádió mondta be. Sajnos ez még nem vehető készpénznek. A NAV és az NGM honlapján (08.20-án) még nincs erről információ.

Vélemény, hozzászólás?