Hívjon minket: +361 7949818

Pénztárgép választás

Pénztárgép választás

Túl nagy fejtörést nem fog okozni, hogy milyen pénztárgépet válasszunk, mert egyenlőre CSAK 3 gép kapott forgalmazási engedélyt. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján megtalálható a lista. Mindhárom a Novitus lengyel cég által gyártott gép átalakított változata, tehát semmi új magyar fejlesztés. Persze ilyen rövid idő alatt csodára egyetlen gyártó sem képes. Főleg úgy nem, hogy a feltétel rendszer (aminek alapján gyártani kéne), folyton változik.

Érdemes azért egy picit várni a döntéssel. Engedélyezés végstádiumában tart még ezen kívül 15 másik gép is, sőt a régiek átalakítására is van engedély folyamatban.

Meg kell még említeni az altCach Kft-t, aki ugyan jelenleg még nem rendelkezik hatósági engedéllyel, de jó eséllyel a hónap folyamán megkapja több típusára is az engedélyt. Neki van néhány olyan terméke, ami olcsóbb is, mint a lenti gépek bármelyike. DE!!! amíg nincs meg az engedélye ennek a cégnek, addig felesleges megvenni bármilyen online pénztárgépét. Friss információ (2013.08.06): Időközben az altCach Kft megkapta az engedélyt egyik készülékére. Részleteket itt lehet olvasni. Friss információ (2013.08.23): Ismét két új típus kapott engedélyt. A listát itt lehet megtekinteni. 

Az már biztos, hogy a szeptember 1-i határidő szinte tarthatatlan. Hisz még azok sem készültek fel a dömpingre, akinek van engedélyük. De jó hír, hogy aki rendelkezik visszaigazolt rendeléssel szeptember 1-én, azt nem bünteti a NAV. Aki semmit sem tesz, csak kivár, azt büntetni fogja a NAV szeptember 1 után.

És akkor nézzük azt a 4 terméket, ami már rendelkezik engedéllyel (2013.08.06-i állapot):

LRC Classic Sento M: a Laurel Kft (Székesfehérvár) forgalmazza. Ára 168.900 Ft + 45.603 ÁFA, azaz bruttó 214.503 Ft. Ha megkapjuk a támogatást (50.000 Ft), akkor is 164.503 Ft-t kell hirtelen előkaparni egy gép megvásárlására.

Micra-Sento M: a Micra-Metripond Kft (Hódmezővásárhely) forgalmazza. Ők még árat sem adtak meg, de a cég ügyvezetője a honlapjukon a gyártás előkészületekről nyilatkozott (július 11-én), és a nehezen tartható határidőről panaszkodik. Más forgalmazó honlapján várható 169.990 + ÁFA összeget már látni.

Montel-Sento H: a Montel Informatika Kft (Budapest) forgalmazza. Ára: 159.900 Ft+ 43.173 ÁFA, azaz 203.073 Ft. Támogatás levonása után is marad 153.073 Ft, amit ki kell fizetnünk.

SAM4S NR270 ONLINE: a altCach Kft forgalmazza. Ára: 138.000 Ft + 37.260 ÁFA, azaz 175.260 Ft. Támogatás levonása után is marad 125.260 Ft.

Érdemes egy picit várni a döntéssel, de egy dologra mindenképpen figyelni kell. Csak olyan gépet vásároljunk meg, ami rendelkezik hatósági engedéllyel. Még pár nap, maximum pár hét, és ez az engedély lista bővülni fog.

Valahogy olyan magyar módra történik ez az átállás. Elkapkodva, kevés idővel az átmenetre. Azok járnak igazán rosszul, akik az elmúlt rövid időn belül cseréltek pénztárgépet, mert például lejárt az adómemóriájuk. És kénytelenek voltak. Most cserélhetnek újra. De talán az engedélyezés utat nyit arra, hogy a régi gépeket ne eldobni kelljen, hanem megújíthatók lesznek.

Egy tanulsága már van a pénztárgép cserének, az áprilisi és a májusi kereskedelmi forgalom növekedés. Ezt a jelenséget más országban is  megtapasztalták (ahol szintén online rendszert vezettek be). Itthon is megugrott a forgalom, de gyanítom, hogy a valós forgalom nem nőtt, csak a beütések száma és értéke nőttek. Ha másra nem, hát erre biztosan jó ez a rendszer.

Vélemény, hozzászólás?