Hívjon minket: +361 7949818

Cafeteria 2015

Cafeteria 2015

Többszöri nekifutás után végül nem sokban, bár fájdalmasan változott a béren kívüli juttatások adózása. Az adózás képlete nem változott. Csak az ismétlés kedévért: A juttatás 1,19-szerese után kell számolni az adót. Az szja mértéke most is csak 16 %. Az EHO sem változott. 14 % a kedvezményes sávba tartozó elemek utáni járulék. Minden, ami már kiszorul ebből a körből, annak EHO mértéke 27 % továbbra is. Természetesen ÁFA levonás sehol sincs.

A változás a felső határ meghúzásával lett kicsit fájdalmasabb és persze jó bonyolult is. Eddig volt egy lista, ami alapján a kedvezményes adót lehetett számolni. Ez a lista nem változott, csak a felső határ zsugorodott. Most csak 450.000 Ft-ig lehet kifizetni kedvezményes adó mellett juttatásokat, csak azt se egységesen. Mondanom sem kell, hogy a munkaviszonyból kieső idő csökkenti a keretet.

Vegyünk alapul egy esetet, hogy valaki végig dolgozza az évet, akkor jár neki az egész keret. A “klasszikus” béren kívüli juttatások közül a legtöbb féle juttatás éves kerete 200.000 Ft. Ha ezt meghaladó a kifizetés, akkor az már csak a magasabb sávban adózik. Kivéve a kormánynak is oly kedves Szép kártya. Ezen a címen 450.000 Ft is felvehető egy évben. Bonyolódik a helyzet, ha a cafeteria szabályzat szerint többféle elem is választható egyszerre. Ilyen esetben figyelni kell arra, hogy a “klasszikus” tételek (BKV bérlet, egészségpénztári és nyugdíjpénztári hozzájárulás, Erzsébet utalvány, stb.) ne haladják meg az éves 200.000 Ft keretet. Az ezt kiegészítő Szép kártya pedig együtt a többivel ne legyen több évi 450.000 Ft-nál. Ha mégis több, a felette lévő rész után magasabb adót kell fizetni. Jó bonyolult!

A variációk száma végtelen, ezért készítettünk egy kalkulátort. Ezzel nem csak az adót, a céget terhelő költségeket is számoljuk. Jól látszik a különbség, hogy ha bérként van kifizetve ez a keret, akkor mennyivel kevesebb nettó jut a dolgozó zsebébe és mennyivel több adót kell fizetni.

A nagy adózási lázban sikerült ez a szerencsétlen cafeteria rendszert jól megbonyolítani. Bár örülnünk kellene, hogy végül nem az eredeti beterjesztés került a törvénybe, mert az egységesen 26 %-kal növelt volna az adón. Így minimum 4 % a növekedés, persze egy rosszul megválasztott kombinációban ez tényleg 26 %-os növekedést jelent.

Vélemény, hozzászólás?