Hívjon minket: +361 7949818

Tőkeemelés eredménytartalékból

Tőkeemelés eredménytartalékból

Lassan közeleg a határidő, hogy a Kft törzstőkéjét fel kell emelni 3 millió forintra. Két év türelmi időt adott a törvény, de 2016 március 15 már igen közel van.

Melyik tulajdonos szeret hirtelen több millió forintot befizetni a cégbe? De van egy kényelmesebb megoldás: tőkeemelés eredménytartalékból. Rögtön az elején tisztázzuk, nem mindenki tud ezzel a lehetőséggel élni.

Vegyük sorra, hogy mik a feltételek?

  • legyen egy 6 hónapnál nem régebben elfogadott beszámolónk. Praktikusan ez az évzárás beszámolója lehet.
  • ha a tőkeemelés döntését az év második felében hozzuk meg, akkor bizony közbenső mérleget kell készíteni. Ez sajnos plusz költséggel jár. Könyvelő nem dolgozik ingyen, és ha még könyvvizsgálatra is kötelezett a cég, akkor bizony szükséges a könyvvizsgálati eljárás is. Ez se ingyen történik.
  • most egy kis számítás következik: A saját tőke elemeit vizsgáljuk meg: A tőketartalék, az adózott eredmény (természetesen az osztalék, osztalék előleg feletti részre gondolok) és a szabad eredménytartalék nyújt fedezetet az emelésre. Ha ez az összeg elegendő, akkor elvben mehet az emelés.
  • Sajnos megtévesztő sokszor, hogy a saját tőke elegendőnek látszik az emelésre. Ez nem mindig megoldás. A saját tőkének még része a lekötött tartalék és az értékelési tartalék is. De ezekben kimutatott összeggel ne számoljunk. Az ott lévő összeg sajnos nem használható erre a célra.

Ha a fentiek szerint a tőkeemelésre van fedezet a beszámolóban, akkor még van egy két fontos szabály: a tőke emeléshez szükséges a tagok háromnegyedes szótöbbsége.

Ha bejegyzi a bíróság, akkor a bejegyzéssel azonosan a tőkét csak simán át kell könyvelni. Más feladat nincs. A tőke arányok nem változnak az ilyen jellegű emeléssel.

És a végére a jó hír: ha magánszemély a tulajdonos, akkor az emelés pillanatában nem kell adót fizetni (SZJA tv. 77/A§ (2) bb/ pont), mert ez nem minősül a magánszemélynél bevételnek. Persze ez nem egy kiskapu. Ha tőke leszállítás vagy értékesítés történik, akkor az így meglévő tőke nem is lesz költség. Tehát akkor majd adózunk utána.

Vélemény, hozzászólás?