Hívjon minket: +361 7949818

Részletesebb ÁFA bevallás 2017 júliustól

Részletesebb ÁFA bevallás 2017 júliustól

Érthetetlen változás történt az adózás rendjében. 2017. júliustól tételesen be kell jelenteni minden olyan beszerzést és értékesítést, aminél az elszámolt ÁFA eléri a 100.000 Ft-t. Ismét olyan adathalom fog beömleni az adóhivatalba, amivel évekig nem tud mit kezdeni. Ma ez az értékhatár 1 millió forint, és amikor ezt az őrületet bevezették, akkor 2 millió forint volt a határ.

Mit is jelent ez?

Vásárol valamit egy vállalkozás, ami 370.370 Ft nettó értéket képvisel. Valljuk be, ez egy nevetségesen kis összeg egy vállalkozás életében. Erre jön rá a 27 %-os áfa, azaz 100.000 Ft.  Ezt a tételt már be kell jelenteni az adóhivatalnak. A jelentésben szerepel az eladó cég adószáma, az eladó cég neve, számla sorszáma, teljesítés ideje, adó alapja és az áfa értéke. Ma ezt kérik, de még jöhet jövőre kibővített nyomtatvány is. Nagyszerű! De nem csak az a lényeg, hogy mit vásároltunk, hanem mit adtunk el.

No vegyünk egy egyszerű esetet. A vállalkozás elvonul az Ikeába, és vásárol egy kis iroda berendezést. Asztal, egy kis szekrény, guruló szék, és egy-két apróság. Az vásárlási érték meghaladja az álom határt (470.370 Ft-t). Tiszta sor, a vásárlásról kell egy adatszolgáltatást adni. De nem csak a vásárlásról. Az eladó, azaz az Ikea is bead egy adatszolgáltatást az ő értékesítéséről. Mi kell ehhez? Hát a vevő adószáma és pontos neve. Áll a pénztáros a pultnál, követeli az adószámunkat. Persze ki tudja ezt fejből? Ha nem tudja, akkor stornó a beütés, mert nem viheti el az árut. Hisz ha nincs meg a vevő adószáma, akkor az Ikea nem tud megfelelni az adatszolgáltatási kötelezettségének. És ha a karácsonyi forgalomban, a hangzavarban és a tömegben elüti az adószámunkat a pénztáros? Jöhet a nyomozás az Ikea részéről?

Értem én, hogy az áfa csalás leleplezése a cél, de ekkora adatmennyiségbe belefullad az adóhivatal (persze ez nem lesz tragédia). Vagy nem kezd vele semmit (ez se lesz nagy tragédia). De az már igen, ha ez végre új felületet nyit a bírságolásnak. Mert ha véletlenül kimarad egy tételről az adatszolgáltatás, akkor jöhet a bírság.

2 hozzászólás
 1. Ha az IKEA magán emebernek adja el a 470.370 Ft bruttó áron a butort, hogy jeenti le a NAV felé?

  • Kedves Margit!
   Az ÁFA törvény 169. § szabályozza a számla kötelező adattartamát. A dc/ pont egyértelműen adószámról vagy csoportazonosítóról beszél. Ez a magánszemélynek nincs, így nincs mit feltüntetni a számlán. A számla ettől kezdve adólevonásra nem jogosít, de a magánszemélynek nincs is adólevonási joga. Mivel az adatszolgáltatás csak adószámra végezhető el, így nyilván az ilyen értékesítés kimarad az adatszolgáltatásból. Egyébként nyugtával is történhet értékesítés, aminél az áfa meghaladja a 100.000 ft-t. Hisz nyugtát 900.000 Ft-ig ki lehet állítani.
   Nem akarom minősíteni ezt a szabályozást, de ha bevezetik a pénztárgéphez hasonlóan a számlák online NAV kapcsolatát, akkor ez az egész adatszolgáltatás felesleges lesz. De van egy tippem, hogy ettől még nem fogják eltörölni.
   Üdvözlettel:
   Soltész Nóra

Vélemény, hozzászólás?