Hívjon minket: +361 7949818

Természetbeni juttatások 2017-ben

Természetbeni juttatások 2017-ben

Örök sláger téma a természetbeni juttatások és azok adói. Idén is változott, ha nem is jelentősen néhány ide vágó szabály. A juttatás 1,18-szorosa után kell fizetni az adót (eddig ez 1,19 volt). A kedvezményes körbe tartozó juttatások adóterhei csökkentek, 15 % SZJA-t és 14 % EHO-t kell fizetni. Így a teljes adóterhelés mindennel együtt: 34,22 %, ami elhanyagolható mértékű csökkenést jelent (0,29 %). Rossz hír sajnos, hogy a kedvezményesen adózó elemek köre nagyon lecsökkent. Még megmaradt az adómentes juttatások köre.

A nem kedvezményes körbe tartozó juttatások után a 15 % SZJA mellett 22 % EHO-t kell fizetni. Itt már kicsit nagyobb a csökkenés. Az összesen 43,66 % adót jelent, a korábbi 51,17 % helyett. Ez már 7,51 %-os csökkenés.

 

Adómentes juttatások

  • Kulturális szolgáltatás: évi 50.000 Ft értékig adómentes. Mit is jelent ez? Belépőjegyek és bérletek vásárlása múzeumi kiállításra, színház, tánc, cirkusz és zeneművészeti előadásokra. Javasoljuk a jegy és bérlet megőrzését, és legyen ez a számla melléklete.
  • Sportrendezvényekre szóló belépő: korlátozás nélkül adómentes.
  • Kockázati életbiztosítás is adómentes havi 38.700 Ft értékig. Ilyen esetben semmilyen díjvisszatérítés vagy visszavásárlási érték nem lehet.
  • Bölcsődei és óvodai ellátás, szolgáltatás: korlátlanul adómentes, de csak a munkáltató nevére szóló számlákra téríthető adómentesen.
  • Mobilitás célú lakhatási támogatás: adómentes, de mind értékhatárban, mind feltételekben vannak kötöttségek.
  • Lakáscélú támogatás 5 millió forintig adómentes, és ez a támogatás 5 évre szól.

 

34,22 % adó mellett adható juttatások köre (maximum évi 450.000 Ft-ig):

  • Készpénz kifizetés béren kívül. Itt a teljes évre csak 100.000 Ft fizethető ki. Ha van kieső idő, akkor a 100.000 Ft-os keret arányosan csökken.
  • SZÉP-kártya (vendéglátás alszámla): Szabály nem változott, évi 150.000 Ft-ig vehető igénybe.
  • SZÉP-kártya (szálláshely alszámla): Évi 225.000 Ft a kedvezményes adó mellett adható értékhatár.
  • SZÉP-kártya (szabadidő alszámla): Évi 75.000 Ft.

 

43,66 % adó mellett adható juttatások köre

       Gyakorlatilag korlátlan az értékhatár, hisz a legmagasabb kulccsal adózik.

  • Helyi utazási bérlet
  • Iskolakezdési támogatás
  • Erzsébet utalvány
  • Munkahelyi étkezés
  • Ajándék utalvány
  • Önkéntes nyugdíj és egészség pénztárakba fizetett támogatás
  • Üzleti reprezentáció
  • Cégtelefon magán használata, vagy a költség 20 %-a. (Ha a telefonköltség nincs elkülönítve, akkor a telefon költség 20 %-t kell a juttatás alapjának tekinteni.)

 

Készítettünk egy kalkulátort, ami megmutatja a kedvezményes kulcs mellett felvehető összeget, ami kilóg a keretből, az a magas kulccsal adózik. A kalkulátor megmutatja, hogy mennyi adó terheli a vállalkozást, ha fizet cafeteriát a dolgozójának. De összehasonlítást is mutatunk, hogy ha bérként fizetnénk vagy cafeteriában fizetünk, akkor mennyivel több nettó marad a dolgozó zsebében.

 

7 hozzászólás
  1. Szeretnék kérdezni, illetve szakmai állásfoglalást kérni./Ha lehet?/
    2017.04.hóban magán egészségügyi ellátást vettem igénybe. Fogorvos,
    inplantatum beültetés. A könyvelőm ezt a legmagasabb 43.66%-os adó
    alá eső term-beni juttatásként adóztatta le velem.Ilyen szolgáltatás
    az “állami” szektorban nem vehető igénybe,a szolg. megválasztásához
    alk-os jogom van. Ugyanakkor eü-i biztosítást havonta fizetek.mint
    önfoglalkoztató mikrovállakozó. Kérdésem: helyesen járt-e el?
    Tanácsukért természetesen hajlandó vagyok fizetni.
    Köszönettel.

    • Kedves Bertalan!
      Véleményem szerint nem járt el helyesen a könyvelő, mert az implantátum beültetés nem természetbeni juttatás. Ezt a törvény nem nevesíti (ld szja tv 69-71.§). Tehát az ilyen címen kifizetett összeget nettó munkabérnek kellett volna tekinteni, bruttósítani. Levonni a járulékokat, szja-t és megfizetni a szochot és szakképzést. Tehát a könyvelő véleményem szerint kevés adóval kezelte az összeget. Nem tudom mit jelent az “alk-os jog”, de ilyen jellegű kiadás nem lehet költség.
      Én biztosan lebeszéltem volna arról, hogy elszámoljuk a könyvelésben. Ez teljesen privát jellegű költség.
      Üdvözlettel
      Soltész Nóra

  2. Tisztelt Norex!

    Érdeklődnék, hogy az irodában végzett irodai masszázs például hova tartozik? Nálunk felmerült a kérdés, de végül nem valósult meg a lehetséges adóvonzata miatt.
    Gondolom természetbeni juttatásként értékelhető, de sajnos egyik felsorolt részre sem illeszthető be.

    • Kedves Zsuzsa!
      Nem világos a kérdés. Feltételezem, hogy a vállalkozás szeretné elszámolni költségként az irodában igénybe vett masszázst. Természetbeni juttatásként nem tudják ezt minősíteni, ez nincs nevesítve a törvényben. Esetleg Szép kártyát vagy egészségpénztári támogatást adhat a dolgozónak (ami természetbeni juttatás már), és abból fizethet privát a dolgozó ezért a szolgáltatásért. Így megoldható a dolog, de közvetlenül nem.
      Ha elszámolják, akkor munkabérnek kell tekinteni, és minden járulékot meg kell fizetni (levont és a cég által fizetett járulékot is).
      Üdvözlettel
      Soltész Nóra

      • Kedves Nóra!

        Köszönöm a gyors válaszát és elnézést, amiért nem teljes egészében írtam le a kérdést.

        A kérdésem valóban arra irányult, amit meg is írt a válaszában, hogy ha szeretnénk a dolgozóknak biztosítani ezt a programot cég által finanszírozott módon, akkor lehetséges-e béren kívüli juttatásként vagy ezek szerint csak úgy van ennek lehetősége, ha mint munkabér számoljuk el nekik?

        Egy olyan visszajelzést kaptunk korábban, hogy ezt béren kívülinek nem minősülő egyes meghatározott juttatásként kell kezelni, ami után az adó ugyanúgy terheli a kifizetőt, mint a béren kívüli juttatásoknál, ezért gondoltam, hogy megkérdezem a cikk olvasása után.

        Köszönöm szépen előre is a válaszát!

  3. Kedves Nóra!
    Masszőr vagyok és aziránt érdeklődöm, hogy a cég miként számolhatja el a szolgáltatásom? A számlán fizikai közérzetet javító szolgáltatás van feltüntetve. A dolgozók hatékonyabb munkavégzése és a jobb egészségi állapot által csökkenő betegállományban töltött idő elérése a célja a munkáltatónak. Ez havi egy-két alkalmat jelent.

    • Tisztelt Kérdező!
      Adó nélkül sehogy. Ez a kategória nincs felsorolva a természetbeni juttatások között, tehát ha ilyen kifizetés történik, az nem üzleti jellegű költség. Bárhogy csűrjük-csavarjuk a szolgáltatás hasznosságát.
      Munkabérként leadózva az összeget (tehát levonva a járulékok és a vállalkozást terhelő adókat felszámítva) még elmegy.
      Üdvözlettel:
      Soltész Nóra

Vélemény, hozzászólás?