Hívjon minket: +361 7949818

Adatszolgáltatás a számlák adatairól

Adatszolgáltatás a számlák adatairól

A NAV egyre információ éhesebb. Eddig csak arról a számláról kért havonta a bevallás részeként adatot, ahol az áfa értéke elérte az 1 millió forintot. Ennek most vége. 2018. július 1-től ezt a küszöb értéket levitték 100.000 Ft-ra. És most jön a csavar a rendszerben.

Az online pénztárgépek tapasztalatán felbuzdulva kiterjesztették az online adatkérést a számlákra is. Gondolnánk, hogy csak a számlázó programmal működő vállalkozásokról van szó. De nem. A kézi számlát használóknak is adatot kell szolgáltatnia. Hónapok óta halljuk ezt a hírt, de most idén tényleg bevezették. (2007. évi CXXVII ÁFA tv. 10. melléklet)

Mit is jelent ez? Nézzük előbb a számlázó programmal előállított számlákat:

Azonnali adatszolgáltatást vár el a törvény a számlázó programmal kiállított számlák esetén. Magyarul a számlázó programokat tényleg bekötötték a NAV-hoz. Még technikailag nem tudom elképzelni, hogy ez hogy fog működni. Az online pénztárgépeknél kellett egy chip kártya, ami persze havi 1500 Ft + ÁFA összegért működött. Most ez hogyan fog működni? Az túl egyszerű lenne, hogy internet kapcsolat esetén automatikus lesz a feltöltés. Gyanítom, hogy költség nélkül nem fogjuk megúszni a dolgot. A számlázó programot fejlesztő cégek nyilván fel fognak készülni erre a változásra.

A fekete leves a kézi számláknál lesz:

  • Öt napon belül kell bejelenteni a NAV felé azokat az értékesítést tartalmazó számlákat (kimenő számlákat), aminél az ÁFA értéke 100.000 Ft-t eléri, de nem haladja meg az 500.000 Ft-t.
  • A kiállítást követő nap kell bejelenteni azokat a kimenő számlákat, aminél az ÁFA értéke eléri vagy meghaladja az 500.000 Ft-t.

 

Még bonyolítja a helyzetet, ha valaki pénzforgalmi áfa fizetést választotta (ÁFA tv. XIII/A fejezet). Ebben az esetben a számlázott teljesítési dátum eltérhet a bevallás dátumától. Hisz ha a pénzügyi teljesítés későbbi dátumra esik, mint a számlázott teljesítés, akkor az adatszolgáltatást a pénzügyi teljesítés napjával kell benyújtani. Hisz a bevallást is, és a befizetést is így teljesítjük.

Az igazán kritikus helyzet akkor fog bekövetkezni, amikor a külső könyvelők először szembesülnek a kimenő kézi számlák ÁFA tartalmával. Ha a vállalkozó nem végzi el azonnal, vagy 5 napon belül az adatszolgáltatást, akkor mire a könyvelő kézbe veszi az anyagot, régen késő lesz. Ki a felelős? Nyilván ezeket a bírságokat nem lehet a könyvelőkre hárítani. De célszerű ezt jó előre szabályozni, és akár egy szerződés módosításban is rögzíteni. Mi tagadás a kézi számlákat használók számlázási szokásai is igen lazák. Nehéz lesz ezt a kötelezettséget teljesíteni.

Vélemény, hozzászólás?