Hívjon minket: +361 7949818

Kontrolling a gyakorlatban

– tervezés és elemzés egyszerűen

 

A kontrolling célja, hogy gyors és jól értelmezhető információt adjon a vezetésnek a vállalkozás pillanatnyi gazdasági helyzetéről. A számvitel számait a vezetés igényeinek megfelelő szerkezetbe helyezi, így mérni lehet a tervezés megvalósulását, vagy a jövőre vonatkozó becsléseket gyártani.

Egy kontrolling jelentésben a számok mindig a lekönyvelt adatokból, de igény szerint egy közérthetőbb megközelítésben készülnek.

 

Mi mindenre lehet jó önnek a kontrolling?

  • Pillanatok alatt jut elemzésekhez, információhoz
  • Nagy segítség, amikor azonnali döntéshozatalhoz van szükség körülbelüli, de villámgyors kimutatásra
  • Nem a mérlegnél derül ki, ha baj van, hanem még időben, az év során
  • Amikor meg akarja tudni, melyik projekt mennyire sikeres, vagy mit lehet tőle várni pénzügyileg az eddigi adatok alapján
  • Amikor arra kíváncsi, hol “folyik el” a pénz
  • Rugalmas, az ön vállalkozásának igényeire alakítható kimutatási rendszer
  • Pont azok, és pont annyi információ a gazdálkodásról, ami fontos

Hogyan működik?

A kontrolling rendszerét előre alakítjuk ki, közösen. Ha tudja, milyen információra lesz szüksége a későbbiekben, akkor arra dolgozzuk ki a rendszert, amiből később pillanatok alatt betekintést lehet nyerni a kívánt adatokba – akár több kombinációban.

Ha még nem tudja, mit célszerű mérni, mi javaslatokat teszünk, hogy melyik adatokból lehet majd jól látni, amit szeretne figyelemmel kísérni. Ez nem egy bonyolult folyamat, viszont a cégre szabott megbontásból majd jól lehet különböző táblázatokat, kimutatásokat gyártani, ami közérthetővé teszi a számviteli adatokat.

Amikor a sűrű ködből aláereszkedő hőlégballonban szorongó utasok megpillantanak egy, a mezőn sétáló embert, megkönnyebbülve megkérdezik:
– Mondja, hol vagyunk?
– Hát egy hőlégballonban.
Erre az egyik utas: – Hát, ez biztos egy könyvelő volt. Pontos választ adott, csak nem megyünk vele semmire…

Ez az, amit igyekszünk elkerülni. A túl sok információ is lehet zavaró, a számvitel szerkezete pedig sokszor nem érthető egy nem szakmabeli számára. Ha kifejezetten az ön cégére szabott adatokra, információs rendszerre vágyik, a kontrolling lesz a megoldás.

Jöjjön el egy megbeszélésre, szívesen látjuk! >>