Hívjon minket: +361 7949818

Luca Pacioli, a kettős könyvvitel atyja

Luca Pacioli, a kettős könyvvitel atyja

A szakmai munkám során többször elgondolkoztam azon, hogy vajon hogyan alakult ki a számvitel mai rendje. Olyan zárt és egységes rendszer, hogy ez csak úgy spontán módon nem kezdődhetett el. Teljesen véletlenül bukkantunk az interneten arra, hogy Luca Pacioli egy Leonardo da Vinci korában élt ferences rendi szerzetes, matematikus és tanár írta le először teljes egységében 1494-ben a kettős könyvvitel matematikáját.

A legmegdöbbentőbb, hogy a ma ismert forrás/eszköz oldal, az árukészlet fogalma, az eredmény levezetése 500 éve az általa megírt műben először megjelent. Ezt hívták abban az időben Velencei módszernek.

Megfogalmazza, hogy a gazdasági eseményeket késedelem nélkül rögzíteni kell, mert csak így kaphat a tulajdonos pontos képet eszközeinek és kötelezettségeinek pillanatnyi állapotáról. Ez az elv még ma, 500 év múlva is teljesen megállja a helyét és időszerű.

Nem kellett sokat keresgélni a neten, és rátaláltunk az egyetlen festményre, ami fennmaradt róla. A kép a nápolyi Capodimonte Múzeumban található, Jacopo De Barbari festette. A háttérben látható férfialak többek véleménye szerint  Albrecht Dürer portréja.

Az irodánkban a tárgyalóban üresen hagytunk egy falfelületet, és azt tervezzük, hogy eredeti méretben egy posztert kinyomatunk, és keretben kitesszük. Felkutattuk, hogy a Capodimente Múzeumban eredetiben megtalálható a kép, és megvehető nagy felbontású digitalizált másolata. Van nyomda is, aki 1 példányban megcsinálja. Csak még a szervezésen elakadt a lendületünk. Egy kis felbontású digitális file-ból egy kép ugyan átmenetileg elkészült, de nem adtuk fel, hogy a nagy is felkerüljön a helyére. Személy szerint csodálattal gondolok erre a középkori matematikusra, aki egy ilyen hihetetlen zárt rendszert ki tudott találni.

Úgy illik, hogy néhány szót írjak életéről

1445-ben Sansepolcro-ban (Toscana) született. 1470-ben belépett a Ferences rendbe, ahol teológiát tanul. Perugiaban matematikát tanít az egyetemen 1480-ig. Ezt követően írja meg máig ható főművét 1494-ben, mely a fent említett számviteli tartalmú Velencei fejezeten kívül elméleti matematikai témával foglalkozik.  1514-ben hal meg, bár a dátum bizonytalan. Többek véleménye szerint 1517-ben hal meg. Halálának pontos helye nem ismert, csak feltételezik, hogy Róma az örök város adott végső nyughelyet a matematikusnak.

Érdekes barátsága

1497-ben a milánói hercegi udvarban tanít, itt ismerkedik meg Leonardo da Vincivel, aki tanítványa is volt. Leonardo da Vinci illusztrálja az 1509-ben megjelenő, az aranymetszés és a perspektíva szabályairól készült könyvét. Ez a témakör azért is érdekes, mert a korabeli festészet ebben az időben kezdi tudatosan alkalmazni a képeken az aranymetszés szabályait.

Vélemény, hozzászólás?