Hívjon minket: +361 7949818

A tőzsde index helyett az ÁFA emelkedett

A tőzsde index helyett az ÁFA emelkedett

Sikerült dobogós helyet szereznünk az EU-ban az ÁFA mérték versenyben.

2012-től az általános ÁFA kulcs 25 %-ról 27 %-ra emelkedik. Ez az információ azt hiszem már senkinek nem új.

Volt már ilyen változás, de akkor éppen csökkent 25 %-ról 20 %-ra. Régi szép idők. Egy dolog állandó ebben a helyzetben. Hogy nem olyan egyszerű az ÁFA kulcs meghatározása az évfordulón. Normál esetben, amit 2012-ben megveszünk vagy eladunk, annak az ÁFA tartalma már 27 %.

De vannak a folyamatos szolgáltatások. Csak egy példát hozok fel. Villanyszámla, vagy a telefonszámla, vagy bármilyen szolgáltatás, amit állandóan igénybe veszünk. Ha decemberi fogyásról kapunk számlát januárban, akkor arra még 25 % ÁFÁ-t kell csak fizetni. Hiába a számla összes dátuma 2012 évi. Ha majd a januári villanyfogyasztásról vagy telefon forgalmi díjról érkezik a számla, ott lesz csak 27 %-os az ÁFA.

A bonyodalom azzal van, ha a számla részben tartalmaz 2011 évi teljesítést, és 2012 évit is. Ilyen esetben arányosan meg kell osztani az ÁFA alapot. Arra a részre, ami 2011-re esett, azt még 25 %-kal kell számlázni, de már ami 2012-re esett, azt 27 %-kal.

Fontos, hogy ne a számla kiállításának dátumára figyeljünk, hanem arra, hogy az a teljesítés mikor történt. Ezzel már nem is olyan bonyolult.

Vélemény, hozzászólás?