Hívjon minket: +361 7949818

Egyszerűsödik az adminisztráció

Egyszerűsödik az adminisztráció

… na jó! Ezt humornak szántam. Csak szeretnék némi összevetést csinálni, hogy a  „csökkentjük a vállalkozások adminisztrációs terheit” című lejárt lemez mennyire hamisan cseng. Ezt minden kormányzat bedobja, de soha nem igaz.

1991-ben és ezután még néhány évben az adóbevallás éves nyomtatványa egyetlen A/3-as méretű lap volt. Egy-egy sor a különféle adónemeknek. Ezen volt ÁFA, járulék, társasági adó, és minden. Ez a boldog békeidő már nagyon régen elmúlt. Azóta folyton csökkentik a vállalkozások adminisztrációs terheit, amitől egyre több fajta bevallást adunk be, és évről évre egyre több oldalból állnak ezek a bevallások. Csak egy példát hozok fel, idén is sikerült egy új gyöngyszemet a köztudatba vetni. A szakképzési hozzájárulás most már fél év helyett havi adó lett.

Nem akarok senkit untatni, hogy történelmi távlatokba visszakutatok, és összehasonlítgatom a bevallások adattartalmának, terjedelmének növekedését. Helyette inkább a jövőre életbe lépő új ÁFA ötletet szeretném kicsit bemutatni:

2013-tól az ÁFA bevallások megszokott sorai mellé (értem ezalatt a befizetendő és a visszaigényelhető adó összegét) TÉTELESEN fel kell sorolni, hogy ezek az összegek pontosan milyen számlákból jöttek össze. Több előadáson voltam, ahol eltérő megoldásokat mondtak az előadók.

A kivitelezhető verzió, hogy minden számla összes adatát egy-egy sorba be kell írni a bevallási programba. Hallottam olyan verziót is, hogy minden számlát be kell szkennelni és csatolni kell a bevallásokhoz. Eljátszottam a gondolattal, hogy vajon egy nagy cég (MOL, T-com és társai) vajon egy hónapban hány bejövő és kimenő számlát könyvel le? Ha ezt szkenneli, gigantikus méretű elektronikus adat keletkezik. Úgy elképzelem az APEH ügyintézőt, ahogy ezek között az oldalak között lapozgat. Igen mulatságot vízió. Közel egy év van még hátra, hogy ezt bevezetik. Több szakmai fórum próbál érveket felsorakoztatni, hogy ez a rendelkezés kimaradjon a törvényből. Én még azért reménykedem, hogy így lesz.

Vegyük alapul a Norex ÁFA bevallását. Havonta küldjük be. A szállítóink között sok olyan vállalkozás van, akik kicsi cégek és negyedévente vagy évente egyszer kell csak bevallást tenniük. Ha az én jogszerű áfa levonásomat akarja a hivatal ellenőrizni, akkor nyilván egy részét látja is havonta, de egy részét nem. Elérte a célját a rendszer? Dehogy érte el! Fel nem foghatom, hogy ez mire jó. Egy újabb felület a büntetések bevetésére? Lehet.

Amikor még működött a magánnyugdíjpénztári rendszer, akkor egy dolgozó foglalkoztatása kimeríthetetlen adminisztrációs műhelyeket teremtett.

  • Felvettem az embert, kitöltöttem egy bejelentést az APEH felé.
  • Az adat tovább ment az OEP-be, TAJ szám ellenőrzés.
  • Majd havonta bevallást adtam be, hogy mennyit keresett.
  • Másik bevallás a magánnyugdíjpénztárak felé
  • Majd évvégén az összes jövedelméről az Nyugdíjfolyósítónak is jelentettem.

Ez ugyanarra az adatra 4 számítógép, 4 fűtött hivatal, 4 ember, amiből 3 pont felesleges. És ezt persze a mi adónkból fizetik. És működik a rendszer? Nem. Mert ha valaki januárban munkahelyet változtat és megbetegszik, akkor rájön, hogy kb 3 hónapig piros a TAJ száma. Ez 2012-es gyakorlat, de gondolom korábban se nagyon volt másként. De ha csak visszagondolok a magánnyugdíjpénztárakban meglévő hatalmas rendetlenségre, ami a tagdíjak körül volt…. Elfog a dühroham. Azért az pozitív, hogy ebből a sok felesleges dologból néhány mára megszűnt. Ha nem is teljesen jó, de javult.

Az elektronikus számla körüli hivatali izgalom megér egy külön fejezetet. Lassan egy e-számlával több a macera, mint a papírral. Ezt a Lajtán túl vajon jobban csinálják?

Ez egy végeláthatatlan kígyó, ami drágán működik és rosszul.

Vélemény, hozzászólás?