Hívjon minket: +361 7949818

Ismét közeleg egy határidő

Ismét közeleg egy határidő

Május végén kell közzétenni a társaságok mérlegét és kiegészítő mellékletét. Ez nem egy új kötelezettség, és nem is új határidő. Amiért most mégis fontos erről beszélni.

A hatóságok ellenőrzik, hogy eleget tettünk-e ennek a kötelezettségnek. Ha nem, felfüggesztik a cég működését, sőt kényszer végelszámolást is indítanak, de minimum 6 számjegyű bírságra számíthatunk.

Miről is van szó pontosan?

A számviteli törvény előírja, hogy a társaság készítsen beszámolót, egyszerűsített beszámolót (nevezzük népies nevén mérlegnek). Ehhez tartozik egy kiegészítő melléklet, az eredmény felhasználásáról szóló határozat, és (ha van) a könyvvizsgálói záradék. Ezeket kell közzétenni.

A közzététel most már nagyon egyszerű, mert elektronikus formában és ügyfélkapun keresztül történik. Természetesen van költsége is a dolognak, 3000 Ft, melyet a Magyar Államkincstárnak (MÁK) kell megfizetni.

Mi is a pontos menete a dolognak?

  • A könyvelő elkészíti a mérleget, az ügyvezető aláírja.
  • A MÁK-tól kell kérni egy illeték befizetési igazolási kérelmet, ez szintén elektronikusan történik.
  • Ebben az e-mailben kapunk egy befizetési kódot, amit az átutalásunk közleményébe kell beírni.
  • Néhány nap múlva e-mailban érkezik egy e-akta, ami igazolja a 3000 Ft befizetését.
  • A beszámoló adatait ki kell tölteni a NAV által forgalmazott programmal, melyhez csatolni kell a kiegészítő mellékletet, az eredmény felhasználásáról szóló határozatot pdf formában és a befizetés igazolását, és az ügyfélkapun keresztül be kell küldeni.
  • Ha a könyvelő a meghatalmazott az ügyfélkapu használatára, akkor egy eredeti aláírt beszámolóra szüksége van a könyvelőnek is. Az az ő példánya lesz, melyet 10 évig köteles megőrizni. Ezzel igazolja, hogy a cég által elfogadott beszámolót küldte be az ügyfélkapun keresztül.

Mi történik, ha ez a közzététel elmarad?

A cégbíróság felszólítja a céget a hiány pótlására. Ha ez elmarad, viszonylag nagy büntetés kiszabása várható. De a NAV is bekapcsolódik ebbe a vitába, és az adószám felfüggesztés is bekövetkezhet. Végső esetben egy kényszer végelszámolás is elindulhat.

Árulkodó jelek, hogy nincs minden rendben

  • Ha a könyvelőnktől nem kapunk egy jelzést, hogy fizessük be a 3000 Ft közzétételi díjat
  • ha nem kapunk beszámolót és a hozzá tartozó szöveges anyagokat aláírásra.
  • ha már ezek a dolgok hiányoznak, akkor félő, hogy a bevallások sem készültek el. A NAV pedig mindig gyorsabb az elmaradt bevallások miatti bírságok kivetésében. Ezek kezdésre 100.000 Ft-t jelentenek, de 3-400 eFt sem szokatlan.

Soha ne felejtsük el, hogy a beszámoló közzétételéért mindig az ügyvezető felel. Hiába hatalmazott meg bárkit, a beszámoló összeállítását neki kell garantálnia. Sovány vigasz, hogy megbízott ezzel valakit.

Vélemény, hozzászólás?