Hívjon minket: +361 7949818

Korhatár előtti nyugdíjasok sorsa

Korhatár előtti nyugdíjasok sorsa

A nyugdíj törvény módosítása évtizedekre befolyásolja az emberek sorsát. Most sajnos olyan helyzet állt elő, hogy ma egy jónak vélt döntés akár egy éven belül is komoly gondot, bajt okoz. Nem mondhatnám jogbiztonságnak a helyzetet, de ez van, ezt kell szeretni. Általam meghirdetett hülyeség versenyben ez az intézkedés dobogós helyen lesz.

Mi is történt a korhatár előtt nyugdíjba vonult emberekkel?

Először is nem nyugdíjasok ezután a TB és adótörvények szerint. Nyugdíjukat átkeresztelték, ők ezután „korhatár előtti ellátás”-t kapnak. Mondhatnánk, hogy nagydolog. De megkapják a pénzüket! És egyébként is minden más szempontból továbbra is nyugdíjasnak minősülnek.

Nem ilyen egyszerű a helyzet. Vegyük sorba a lehetséges variációkat:

  • Ha a nyugdíjasunk tag a saját cégében és személyesen közreműködik (netán ő az ügyvezető), esetleg egyéni vállalkozó, akkor gond van, mert ő nem számít tovább nyugdíjasnak és részére meg kell fizetni a főállású tagokkal azonos járulékot. (ld. kalkulátorunkat). Természetesen a nyugdíja is ugrott.
  • Ha csak alkalmazott a nyugdíjasunk, akkor limitált a bére. Egy évben nem kereshet többet, mint 1.674.000 Ft-t bruttóban. Ha többet keres, akkor szünetelni fog az ellátása. Ha nem magától jelenti be a nyugdíjfolyósítónak, akkor bejelenti helyette az APEH és a túlfizetett ellátást vissza fogják tőle venni.
  • Ha alkalmazottunk nyugdíját 2008 előtt állapították meg. No esetükben csak július 1-től jön a szigorúság. Június 30-ig bármennyit kereshetnek, utána a limitált jövedelem marad.
  • A baj igazán azokkal van, akik korengedményes nyugdíjat a cégükön keresztül vették igénybe, és visszafoglalkoztatják a nyugdíjast. Esetükben megszűnik az ellátás és még a cég se fogja visszakapni a befizetett összeget. Puff neki.

A szolgálati nyugdíjasokra, tánc művészekre nem térek ki, mert ők nem a Norex profiljába tartoznak, így velük nincs igazán kapcsolatunk.

Egy üdítő kivétel van a fenti boldogtalan sorsú nyugdíjasok között. A 40 év szolgálati idő jogcímén korábban nyugállományba vonult nők. Rájuk ez a változás nem vonatkozik. Ők maradtak boldog nyugdíjasok. Ma még……., de ha a milyen tempóban változik a törvény, jóslásokba nem mernék belemenni, hogy meddig él ez a mentesség.

Eszembe jut erről egy vicc. Egy ismert szoftver cég híres vezetője meghal és felmegy az égbe. Megnézi, hogy milyen ott az élet. Látja, hogy csend van, béke, nem találja izgalmasnak. Lemegy a pokolba. Ott pálmafák, gyönyörű nők, pezsgő, tánc és mulatság. Hát gyorsan dönt, ezt választja. Belép. És döbbenten látja, hogy üstökben főnek az emberek. Méltatlankodik, hogy nem erről volt szó. Az ördögök gyorsan válaszolnak, …. ja …. az a demó verzió volt.

Nos nekem erről a mostani törvényről is valahogy ez jutott eszembe. A 40 éves szabály még a nézelődés stádiumában van? Vajon mire sok nő odajut, csak a demó verzió marad?

Vélemény, hozzászólás?