Hívjon minket: +361 7949818

Minden számla mellé állítsunk egy rendőrt?

Minden számla mellé állítsunk egy rendőrt?

Örök sláger téma, hogy melyik számla jó és melyik nem. Lassan egy könyvtárnyi szabályozást kéne betéve tudnunk ahhoz, hogy biztosak legyünk abban, a befogadott számlánk minden szempontból jó-e. Hogy alkalmas a költségek elszámolására, az ÁFA visszaigénylésére.

Miről is van szó? A számlának alakilag, tartalmilag hitelesnek kell lennie. Egy sereg rendelet sorolja fel, hogy mi legyen feltüntetve egy számlán. A eladó neve, címe, adószáma, stb. Nem sorolom. Szerintem ezt már minden vállalkozó pontosan tudja. Csak néhány extrém példát, buktatók felsorolok.

  • Számla sorszáma: egyszerűnek tűnik? Pedig nem az. A NAV a honlapján közzétesz nyomdai úton előállított számlákhoz tartozó sorszám intervallumot. Ha befogadott számlánk sorszáma itt nem található meg, akkor bajban vagyunk, mert számlánk pont semmire sem jó. Megoldás? Egyenként lekérdezni a tömbök sorszám érvényességét.  Jó szórakozást hozzá!
  • Eladónk tevékenysége nem szerepel a NAV által ismert és bejelentett tevékenységek között. Ez is érdekes próbálkozás, könnyű lépre menni. Részben nehéz megtalálni azt a lekérdező menüt a NAV honlapon, ami adószámra megadja a bejelentett tevékenységet.  De nem ez a legkisebb gond. Van egy társasági szerződés, benne felsorolva az összes tevékenység. Úgy hinnénk, hogy ez rendben van. Régen a cégbíróság átadta a tevékenységi jegyzékeket a NAV-nak, most nem teszi. Tehát a két adatbázis néhol nem is hasonlít egymásra. Ha úgy jön ki a lépés, hogy a NAV nem tud a tevékenységről (csak a cégbíróság), amiről a számlánk szól, bajban vagyunk. Ismét nem jó a számlánk semmire. Ha biztosra akarunk menni, akkor minden egyes tevékenységet ellenőrzünk, és célszerű ezt archiválni is. Mert egy későbbi ellenőrzésnél kiderülhet, hogy már a tevékenység nem is létezik. Mert sokkal korábbi dátummal törölték azt. Furán hangzik, de egy korábbi dátumra is lehet tevékenységet törölni.

Na és mi van a számlázó programokkal? Sok ingyenesen letölthető program van fent a neten, szinte alig kell adatot megadni. Törvényalkotók figyelem! Még bő lehetőség rejlik itt, hogy hogyan lehetne a vállalkozások életét tovább keseríteni. Nem járja, hogy ez alig szabályozott fejezet kimaradjon!

Lenne egy fogadásom. Ha valaki türelemmel végig akarja nézni az összes számláját, hogy formailag szabályos-e és ezzel alkalmas-e az ÁFA levonására, szerintem meglepődne. Hogy nem elvétve, hanem nagy számban lennének alakilag és tartalmilag alkalmatlan számlák. Ismét kikötöttünk a nyuszi sapkája adózásnál. Ilyenkor mindig eszembe ötlik, hogy bárhol külföldön nem tartozik nemzetbiztonsági témakörbe a számla és annak formai tartalma. Ellenben külföldön jobb az adó behajtása és az adózási morál. Ott azzal foglalkoznak az adóhivatalban. Nálunk a számla alaki része a kardinális kérdés. No comment.

Vélemény, hozzászólás?