Hívjon minket: +361 7949818

Pénzforgalmi ÁFÁ-val egy új korszak kezdődik

Pénzforgalmi ÁFÁ-val egy új korszak kezdődik

Különösebb visszhang nélkül vezették be a pénzforgalmi ÁFA fizetés lehetőségét. Nem is értem, hogy miért nincs erről bővebben szó, hisz ez egy kedvező lehetőség a kis cégek részére.

Mi volt eddig?

Kiadtunk egy vevő számlát néha nagy, néha kicsi ÁFA tartalommal. Majd nagy lelkesedéssel lestük a bankszámlánkat, hogy mikor érkezik a hőn remélt bevétel. Nem is volt gond akkor, ha ezek a bevételek még a következő esedékes ÁFA fizetési határidőig befolytak. De ha mégsem, akkor bizony zsebbe kellett nyúlni, és a vevő számlán szereplő ÁFÁ-t be kellett csengetni a költségvetésbe. Persze le is vonhattuk a beszerzéseink ÁFA tartalmát, ezzel a fájdalmas eseményt (mármint hogy mi hitelezünk kamatmentesen a költségvetésnek) kicsit lehetett enyhíteni. De ha sok olyan kimenő számlánk van, amit késve fizetnek meg, bizony komoly likviditási gondokat élhettünk meg minden nap.

És erre lesz most gyógyír ez az új szabály. Szerintem öröm tüzeket kéne gyújtani, ehhez képest síri csend mindenhol.

Mit is jelent a pénzforgalmi ÁFA?

A kimenő számlánk ÁFA tartalmát csak akkor kell majd a költségvetés felé elszámolnunk (befizetnünk), ha a számla ellenértékét teljes egészében beszedtük a vevőnktől. Ha csak részben, akkor a jóváírt összeg arányában az ÁFA egy részét kell csak befizetni. Ez nagyon baráti. Persze van azért ára is a dolognak. A beszerzéseink ÁFA tartalmát csak akkor vonhatjuk le (igényelhetjük vissza), ha a költség számlánkat megfizettük a szállítónknak.  Ez így teljesen igazságos.

Azt kell látni, hogy csak a pénzmozgások után kell az ÁFÁ-t elszámolni a költségvetés felé.

Kik jogosultak ezt a lehetőséget használni?

  • akik a tárgyév első napján kisvállalkozásnak minősülnek (KKV törvény alapján), illetve a KKV törvény hatálya alá tartoznak
  •  gazdasági céllal belföldön telepedtek le 
  • nem állnak csőd vagy felszámolás alatt
A választás feltétele:
  • az árbevétel (termék eladások és szolgáltatások ellenértéke) a tárgy évet megelőző évben ténylegesen nem haladta meg a 125 millió forintot
  • a tárgyévben ésszerűen várhatóan, és ténylegesen sem fogja meghaladni ezt az összeget.
  • ebbe az értékhatárba nem számít bele a használt tárgyi eszközök és immateriális javak értékesítésének bevétele
  • nem számít bele ezen kívül az adómentes értékesítés sem.

Ha menet közben elérjük a bevételeinkkel a 125  milliós határt, akkor vissza kell térnünk azonnal (még év közben) az eddig megszokott általános szabályokra. És két évig a partvonalról szemlélhetjük a pályán maradt játékosokat.

FONTOS: a számlán fel kell tüntetni, hogy a pénzforgalmi szabályok szerint adózik a számlát kiállító vállalkozás.

A vadonatúj alapítású vállalkozások is választhatják egyből ezt az adózási formát, de a töredék évre persze nem jár nekik egyből a 125 milliós keret. Csak arányosan lehet élni a lehetőséggel.

Ezek a rendelkezések apró segítséget jelentenek a kis cégeknek. Csak egy példát említek ezekből: A válság következtében vannak fájdalmas pillanatok egy vállalkozás életében. Amikor a kiadott számlánk ellenértéke nem folyik be. Eltűnt a vevőnk, esetleg csődbe ment. Nem ritka jelenség. Eddig az ilyen számla ÁFA tartalmát befizettük a NAV feneketlen butyraiba. Majd mikor beállt a dráma, nem tudtuk az adóhivataltól ezt a befizetett ÁFÁ-t visszaigényelni. Magyarul dolgoztunk, eladtunk valamit és még a vevőnk helyett mi is adóztunk. Ezzel a pénzforgalmi ÁFA lehetőséggel ilyen nincs többé, mert ha már veszteség ér minket, legalább nem kell az ÁFÁ-t is befizetni.

 

Vélemény, hozzászólás?