Hívjon minket: +361 7949818

Tagi hitel egy időzített bomba

Tagi hitel egy időzített bomba

Először tisztázzuk mit is jelent a tagi hitel !

Ha egy vállalkozásnak nincs elegendő pénzeszköze, hogy a kötelezettségeit finanszírozza, akkor hitelt kell felvennie. Ezt megteheti egy banknál is, de egyszerűbb eset, ha a tulajdonos nyújt hitelt a saját vállalkozásának. Ezt hívjuk tagi hitelnek. Ez persze a klasszikus eset.

De nézzünk néhány példát, hogy az életben hogyan is történik:

  • Fehér példa: nagyobb mértékű beruházás, bármilyen indokolt üzletszerű kiadás történik, és ténylegesen több pénzeszközre lenne szükség a vállalkozásban. Ha tökéletesen akarunk eljárni, a tulajdonos a privát bankszámlájáról utal egy összeget, ezt tagi hitelként kell nyilvántartani. És a hitelt nyújtó szerződést is aláír a vállalkozással.
  • Fekete példa: a tulajdonos (aki általában persze ügyvezető is) vásárol készpénzért mindenhol. A bankból nem vesz fel pénzt (sok esetben a bankszámla is kong az ürességtől), a készpénzes értékesítés meg nem fedezi a kiadásokat. Előbb-utóbb mínuszban lenne a pénztár (több a kiadás, mint a bevétel). Ami számvitelileg lehetetlen. Így a könyvelő bevételez „tagi hitelt”, hogy legyen elegendő pénz a kiadásokhoz. Ez egy technikai maszatolás teljes kényszerhelyzetben. De nem túlzok, ha azt mondom, hogy életveszélyes.

Mi is történik ezután?

A „tagi hitel” ül a főkönyvben, mint egy hatalmas kő, vagy 3 tál bableves egy epebajos gyomrában. Sok esetben egyre csak nő a hitel összege. Az árbevétel kevés, rengeteg a költség. A veszteség gyarapodik. Ha ez évek óta tart, akkor a társaság jegyzett tőkéjét is felélte. A cég erősen mínuszban van. Félő, hogy a Cégbíróság is felszólítja a céget a negatív tőke rendezésére.

Kezd a dolog kínos helyzetet teremteni. A tulajdonos szeretne nyereséget, de legalábbis nem szeretne negatív tőkét látni a mérlegben. Ilyen esetben megoldás, ha a tagi hitelt elengedi a hitelt nyújtó tulajdonos.

Néhány fontos szabály a tagi hitel elengedésével kapcsolatban:

  • A tagi hitel elengedése írásban történik.
  • A hitelt nyújtó végleg és visszavonhatatlanul lemondott a pénzéről, az végleg a társaságé lesz. Ez olyan, mintha pénzt ajándékoznánk a cégnek.
  • Gazdálkodó szervezetek közötti ügyletben nem kell illetéket fizetni, mint ahogy az ajándék után általában kell.
  • Magánszemély által elengedett tagi hitel illeték köteles, amit be kell jelenteni a NAV-nak 30 napon belül.
  • A társaságnak rendkívüli árbevétele keletkezik, ami nyereséget hoz, tehát a társasági adóalap több lesz ezzel az összeggel.
  • A banki hitel elbírálásnál az így nyereségessé tett cég nem kap jobb hitelminősítést.

Ne gondoljuk, hogy ez az egész teljesen veszélytelen ügy!

A NAV vizsgálhatja a hitelt nyújtó anyagi helyzetét, hogy miből volt annyi pénze, amiből a tagi hitelt nyújtotta. Ez akár egy vagyonosodási vizsgálatot is jelenthet. Ha a hitelező nem tudja bevallásokkal, bankszámlán meglévő pénzzel, örökséggel, vagy bármilyen törvényes forrással igazolni azt, hogy neki volt ennyi pénze, akkor

  • feltételezi a NAV, hogy a társaság számla nélkül értékesített
  • feltételezi, hogy a hitelt nyújtó fekete jövedelemmel rendelkezett
  • feltételezi, hogy a társaság a költségeit a számlagyárból szerezte az ÁFA elkerülésére.

És ez csak néhány kiragadott tipp a sok közül.

Tanulság!

Ha már abban a szerencsétlen helyzetben vagyunk, hogy a cégünk tele van tagi hitellel, akkor érdemes ezzel együtt mérlegelni az elengedést. Jobb ettől a kínos helyzettől minél gyorsabban szabadulni. Természetesen a fehér példában leírt ügynél a társaság előbb-utóbb vissza fogja fizetni a hitelt, tehát ott nem nagyon érdemes az elengedést fontolgatni.

Vélemény, hozzászólás?