Hívjon minket: +361 7949818

SZJA változások 2013-ban

SZJA változások 2013-ban

Minden évre jut bőven változás az SZJA törvényben. Idén néhány apróság mellett igen jelentősen belenyúltak a biztosítások világába. Most nézzük elsőre az apróságokat. A biztosítások egy másik bejegyzésben kapnak helyet.

  • megszűnt az adóalap kiegészítés: Ezután minden megkeresett jövedelem után egységesen 16 % adót kell fizetni. Ez nagyon jó hír, mert eddig (2012-ben) csak az alacsonyabb sávban volt 16 % az adó, 2.424.000 Ft felett már 20.32 % adót vontak el köszönhetően az adóalap kiegészítésnek. Így sok értelme már nincs annak, hogy adóelőleg levonással kapcsolatban nyilatkozatot kérjünk a magánszemélytől.
  • családi kedvezmények közös érvényesítése: kicsit lazítottak a szabályokon. Közösen lehet érvényesíteni a családi kedvezményt abban az esetben, ha egy eltartottra több magánszemély jogosult  a kedvezményt igénybe venni. (Például:  amikor az elvált és különélő szülők megosztott felügyeleti jogot kapnak a gyerekek vonatkozásában. Ilyenkor közösen érvényesítik a kedvezményt, és nem szükséges még közös háztartásban sem élni. Sőt nem akadály az egyedülálló családi pótlék igénybevétele sem). Ez persze nem azt jelenti, hogy egy gyerekre mindkét szülő külön-külön a teljes kedvezményt elszámolhatja, tehát duplán. Egy gyerekre egy kedvezmény jár. Ezen lehet megosztozni.
  • családi kedvezmény megosztása: továbbra is az év végén, a bevallásnál lehetséges, illetve szükséges a közös háztartásban élés. Kizáró ok továbbra is a megosztásra az, ha a családi pótlékot az egyedülálló szülő jogán vették fel.
  • közös tulajdonú ingatlan hasznosítása: a tulajdonosokat a tulajdoni hányaduk alapján kell adóztatni, nem pedig a tevékenység folytatása számít. Az adózás egyéb része nem változott.
  • többeket érint az ingóságok adóztatása: 2013-ban ez sem változk.
  • Nem teljesen az SZJA-hoz tartozik, de fontos: 98.000 Ft lett a minimálbér, és a garantált bérminimum (legalább középfokú végzettséggel végezhető minimálbér) 114.000 Ft-ra változott 2013-ban.

A természetbeni juttatások ebben az évben sem maradtak ki a szórásból. Erre is visszatérünk.

Az idei SZJA változások több nettót jelentenek, az előző évi sokk hatás mostanra már elmúlt, és szerencsére új nem jött a helyére.

Vélemény, hozzászólás?