Hívjon minket: +361 7949818

Kötelező könyvvizsgálat

Kötelező könyvvizsgálat

Örök téma a cégek kötelező könyvvizsgálata. Sok vállalkozás nem szereti, mert felesleges költségnek véli. Pedig nem így van.

Mi is az eddigi szabály?

Nem kötelező a könyvvizsgálat, ha az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

  • az adott adózási évet megelőző 2 évben a nettó árbevétel átlagban nem éri el a 300 mFt-ot. Tehát nem évente, két év átlagában kell vizsgálni.
  • és a foglalkoztatottak létszáma nem éri el az 50 főt.

Itt fontos, hogy a két feltételnek együttesen kell teljesülnie. Ha az egyik kilóg, akkor nincs mese. Kell könyvvizsgáló. Általában a dolog a nettó árbevételnél szokott kibukni. Eddig ez a bevételi határ 200 mFt-nál volt meghúzva. 2014-től emelték fel az értékhatárt 300 mFt-ra.

Változás és ennek bizony sok vállalkozás nem fog örülni!

Ha egy cégnek a mérleg fordulónapján (szokásosan december 31-én) van 10 mFt-t meghaladó lejárt határidejű köztartozása (itt hangsúlyozom a lejárt tényt), akkor a következő évtől kötelező lesz könyvvizsgálót alkalmaznia. Ez a kötelezettség akkor is fennáll, ha egyébként a normál feltételek miatt nem lenne köteles a cég könyvvizsgáló szerződtetésére.

Nem tudom, hogy mi volt ezzel a változtatással a politikai szándék, de ha egy cég eljut arra a gazdasági szintre, hogy nem a nyereséget gyűjti, hanem a köztartozást, akkor pont fütyülni fog arra, hogy ezt a kötelezettségét betartsa. Meg pénze se lesz rá. Elgondolkoztam azon, hogy ha fegyelmezett az ügyvezetés és ilyen köztartozás után bevon könyvvizsgálót, akkor vajon csökkenni fog a tartozás? Kötve hiszem.

Ezzel együtt én örülök, ha olyan cég a megbízóm, aki könyvvizsgálatra is kötelezett. Sokkal biztonságosabb minden, egy fék a rendszerben és a vállalkozás vezetése is nagyobb gazdálkodási fegyelmet tart. Ez közös érdek.

Vélemény, hozzászólás?