Hívjon minket: +361 7949818

Könnyítések a KATA adózásban (2017)

Könnyítések a KATA adózásban (2017)

Sokak szeme felcsillant arra a hírre, hogy 2017-től jelentősen megemelkedik a KATA kedvezményes adó határa. Azért van, amire érdemes odafigyelni.

Egy egész éves működés alatt a kedvezményesen adózó bevétel határa tényleg megduplázódott, és most már 12 millió forintig nem kell 40 % adót fizetni. Ha év közben indul a vállalkozás, akkor a működés hónapjait kell figyelembe venni és havonta 1 millió forint tekinthető kedvezményes adózásúnak. Tehát ha a KATA vállalkozás szeptemberben indul, akkor 4 hónap működés 4 millió forintot jelent. Ha ennél több a bevétel, akkor felette már fizetni kell a 40 % adót.

Sokszor feltették a kérdést az elmúlt években, hogy ha valaki meghaladja az egyik hónapban az 1 milliós bevétel, akkor kell-e fizetni a 40 %-t. Nem kell. Éves szinten kell megállapítani, hogy mennyi volt a bevétel és azt kell a bevételi limithez viszonyítani. Az senkit nem érdekel, hogy a bevétel mikor, melyik hónapban és milyen rendszerességgel keletkezik.

De mégis mire kell figyelni ezen kívül?

Az ÁFA határra! Nincs gond akkor, ha valaki eleve alanya az áfának. Akkor éves szinten 12 millió forint + ÁFA számlázás történik. Az ÁFÁ-t természetesen el kell számolni és be kell fizetni az adóhivatalnak. Ebben az esetben az üzleti beszerzéseinek ÁFA tartalma levonható (ha egyéb korlátozó ok nincs), és van szabályos névre szóló számla. A bonyodalom akkor kezdődik, ha valaki nem alanya az ÁFÁ-nak.

Az ÁFA alanyi adómentesség évi 8 millió forint bevételig választható. Tehát ha egy KATA vállalkozó ÁFA mentes, és év közben eléri a 8 millió forint bevételt, akkor bizony év közben át kell lépni az ÁFA körbe. És ezt követően ki kell számlázni az ÁFÁ-t, ÁFA nyilvántartást kell vezetni, és ettől kezdve már levonhatja a beszerzéseinek ÁFA értékét. Itt szokott még bezavarni az, hogy a KATA vállalkozásnál nem kell gyűjteni a költség számlákat. Az tény, hogy a KATA vállalkozás nem ismeri el a költséget, de az ÁFA alany ettől még az üzleti költségeinek ÁFA tartalmát levonhatja. Itt szeretném hangsúlyozni, hogy üzleti költségekről lehet csak szó. Ezen a ponton a KATA vállalkozó nem úszhatja meg az ÁFA törvény tanulmányozását.

És még egy buktató az ÁFA körül!

Az évközi kezdő vállalkozó ÁFA mentes határa nem 8 millió forint, hanem a működés napjainak arányában kevesebb. A probléma abból adódik, hogy az ÁFA mentes határ (aminek az osztó száma 365) eltér az KATA kedvezményes adóhatárától. Mert annak az osztó száma 12. Tudom, hogy ez bonyolult, de ezért csináltam egy kalkulátort. Ebben megmutatom, hogy mennyi az adómentes határ a kétféle adótörvény szerint.

Nem bonyolódtam bele abba, ha esetleg évközi szünetelés történik, hogy akkor mi történik az ÁFA vagy a KATA adózással. Ez már bonyolultabb, de egy könyvelő segít a gondon. És továbbra se felejtsük el, hogy mindentől függetlenül az iparűzési adót fizetni kell.

 

6 hozzászólás
  1. Kedves Nóra,

    az alábbi kérdésem lenne : most fogom kezdeni vállalkozói tevékenységemet. Egy osztrák gyártó cég magyarországi vevőivel való kapcsolattartás ill. piackutatás lesz a feladatom. A munkát otthon fogom végezni saját eszközökkel ( számítógép, telefon, autó, stb.)
    Alanyi Áfa mentességet szeretnék választani és KATA adózást.
    A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben hogy működik az ÁFA, mit kell a számlára írni? Írhatom, hogy alanyi adómentes és 0 ÁFA? Ez nekem nem tiszta. És ebben az esetben kell ÁFA bevallás csal 0-val, vagy egyáltalán nem ?

    köszönöm válaszát!
    T. András

    • Kedves András!
      Nincs akadálya annak, hogy KATA adózással végezze a leírás szerinti tevékenységet. Alanyi adómentesség 8 mFt-ig választható. Tört évben ez a határ arányosan csökken. Erre készült egy kalkulátor. Ha alanyi adómentességet választ, akkor az áfa AAM, ami 0 %-t jelent. Áfa bevallást sem kell csinálni. Ha az alanyi adómentes értékhatárt eléri, akkor az ÁFA körbe év közben be kell lépnie. Ettől kezdve ki kell számlázni az áfát és azt be is kell fizetni a költségvetésnek.
      Üdvözlettel
      Soltész Nóra

      • Kedves Nóra,

        elnézést, azt nem írtam, hogy az osztrák cégnek számlázok.
        Valahol azt olvastam, hogy ebben az esetben mindenképpen be kell adni az Áfa bevallást, 0-san is.
        Ebben az esetben is fenti AAM írandó a számlára, vagy az “áfa hatályon kívül” megnevezés?

        köszönöm válaszát!

        • Kedves András!
          Nyilván ebben az esetben Önnek van EU-s adószáma. Hisz ha valaki kereskedelmi vagy egyéb gazdasági tevékenységet végez EU-s cégekkel, akkor elvileg ki kell váltani EU-s adószámot. Annak nincs akadálya, hogy valaki EU-s adószámmal alanyi adómentes legyen az ÁFA szempontjából. A számlán ez a szöveg szerepeljen: „Áfa törvény területi hatályán kívüli”. Ilyen esetben havi 1765-ös áfa bevallást kell beadni abban a hónapban, amikor van forgalmazás az EU adóalannyal. Így automatikusan be kell adni az összesítő nyilatkozatot is (17A60) szintén havi bevallókkal azonos formában. Ha nincs forgalmazás egy hónapban, akkor nem kell beadni semmit.
          Arra kell figyelni, hogy a külföldi vevőnek az EU-s adószáma szerepeljen a számlát. Mert ha ő nem EU adóalany, akkor ez bizony belföldi ügylet lesz. Ha értékhatárt eléri, akkor áfát is fel kell számítani. Mert nulla áfa csak az EU-s adóalanynak jár korlát nélkül.
          Üdvözlettel
          Soltész Nóra

  2. Kedves Nóra,

    az lenne a kérdésem, hogy ha én egy német cég számára számlázok 1 millió feletti összegben, akkor azt nekik is be kell jelenteni vagy csak nekem?

    köszönettel
    Kné

    • Kedves Ildikó!
      A német cégnek nincs adatszolgáltatási kötelezettsége a magyar NAV felé. Ha mindketten EU adószámmal rendelkeznek, akkor a számlázott értékeket mindkét ország adóhivatala felé jelenteni kell.
      Üdvözlettel
      Soltész Nóra

Vélemény, hozzászólás?